Miçotakis'in 'Yunan çocukları' açıklamasına Türkiye'den tepki: İnkara son verin

Miçotakis'in 'Yunan çocukları' açıklamasına Türkiye'den tepki: İnkara son verin

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ülkesindeki Türk köyü Paşevik için 'Pomak köyü' ve Türk çocukları için 'Yunan çocukları' ifadelerine tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, ifade etme özgürlüğü konusunda daha yapıcı olunmasını istedi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu'nun (BTTA) Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 'Pomak köyü' ve 'Yunan çocukları' sözlerini kınayan açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan destek geldi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, BTTA'nın paylaşımı alıntılanarak "BTTA Danışma Kurulu'nun bu açıklamasını destekliyor ve Yunanistan'ı bir kez daha ülkesinde yaşayan soydaşlarımızın Türk kimliğini inkara son vermeye ve bu yöndeki AİHM kararlarını uygulamaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

2021-05-22-134418.jpg

BTTA'nın açıklamasında ise, "Yunanistan Başbakanı Sayın Kiryakos Miçotakis'in, 18 Mayıs'ta İskeçe’nin Paşevik köyündeki devlet anaokulunda eğitim gören öğrenci ve anaokulu öğretmenleri ile gerçekleştirdiği video konferanstaki 'Pomakohoria' (Pomak köyleri) ve azınlık Türk çocuklarına 'Ellinopula' (Yunan çocukları) şeklindeki ifadelerini kınıyoruz. Bu tutumu azınlığın taleplerine karşı, meşru kimliğimizin inkarı olarak değerlendiriyoruz. Hükümeti bu tür dayatma politikalardan vazgeçmeye ve azınlığın kendini ifade etme özgürlüğü konusunda daha yapıcı olmaya davet ediyoruz" ifadeleri yer almıştı.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI NE DEDİ?

Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis, 18 Mayıs 2021 Salı günü Mustafçova Belediyesi'ne bağlı Türk azınlık köyü Paşevik'teki devlet anaokulu öğrencileriyle gerçekleştirdiği ve Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin'in de hazır bulunduğu video konferans görüşmesinde bölgedeki Türk azınlık köyleri için 'Pomak köyleri', Müslüman Türk çocukları için de 'Ellinopula' (Yunan çocukları) nitelemesinde bulundu.

Görüşmede 'yasalar önünde eşitliğin' bölgede sağlandığını iddia eden Kiriakos Miçotakis, "Dinlerinden bağımsız olarak tüm Yunan çocuklarına (Ellinopula) eşit fırsatlar veriyoruz" dedi. Yıllardır yönetim tarafından Batı Trakya Türk toplumunun ana okullarda Türkçe ve Yunanca eğitim talebi görmezden gelinmesine rağmen, Başbakan Miçotakis'in 'yasalar önünde eşitliğin' bölgede sağlandığını iddia etmesi tepkiyle karşılandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN