Milletle alay mı ediyorsunuz?

Milletle alay mı ediyorsunuz?

Milli voleybolcular ekonomi sınıfında uçurulurken Ulaştırma Bakanı devlet ihalesi alan şirketin jetini kullandı. Tasarruf diye memurun servisi kesilirken Çevre Bakanı, Tapu Müdürlüğü’nün uçağıyla eve uçtu. Bir yanda jetle itibar varken öğretmenlere ‘çay makinesi kullanmayın, masrafı azaltın’ genelgesi gönderildi. Güven hissini yok eden skandallar karşısında tek bir soru dile getirildi: Vicdanınız da sızlamadı mı?

ŞİRKET LAYIĞIYLA AĞIRLAYACAK’ ŞARTI

Devletten dev ihale alan şirketin jetiyle Almanya’daki ulaştırma forumuna giden Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, VIP seyahat için “Sözleşmede masraflar bedava karşılanır diye bir imkan var. Bunu kullandık” dedi. Bakanın itirafı tepkileri artırırken skandalın yeni boyutu kamuoyuna yansıdı. Şirket sözleşmelerinde personelin ‘layıkıyla ağırlanması’ maddesinin de eklendiği ortaya çıktı.

BAKAN BEY EVE UÇAKLA GİDİYOR!

CHP’li Ali Mahir Başarır, Çevre Bakanı Özhaseki’nin, Tapu Genel Müdürlüğü’nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığını iddia etti. Başarır “Havadan çekimde kullanılması gereken uçakla bakan 10-29 Mayıs’ta Kayseri’ye gitti. Bunun hesabını verin. Millet bilet alıp memleketine gidemiyor. Siz bunu ne hakla yapıyorsunuz” dedi. Bakanlık ‘Özel işlerde kullanılmıyor’ açıklaması yaptı.

ÖĞRETMENE ÇAY BİLE YOK

Bakanlar özel uçakla seyahat ederken Safranbolu Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Kamuda Tasarruf Genelgesi’ kapsamında okullara ‘ısıtıcı çay makinesi kullanılmasın’ talimatı gönderdiği ortaya çıktı. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası ‘Fıkra gibi’ tepkisini gösterdi. ‘Patronlara, Meclis’e, Saray bütçesine tasarruf diyemeyenler öğretmenin çay makinesine göz dikti’ denildi.

3105krt01a-tum.jpgTASARRUF TEDBİRLERİ ‘GENELGEDE’ KALDI

Hükümet kamuda tasarruf kapsamında çalışanın servisini keserken, talebe rağmen öğretmen atamalarını ihtiyacın altında bıraktı. Kamuda personel alımının yapılmayacağını açıkladı. Ancak kemer sıkma tedbirlerinin Bakanlar için kağıt üstünde kaldığı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun Almanya’ya özel jetle gitmesine tepkiler sürerken, Şehircilik Bakanı Özhaseki’nin de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığı belirtildi.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Almanya’ya Rönesans Holding’e ait özel jetle gitmesine tepkiler sürerken, benzer bir iddia da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki hakkında geldi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Özhaseki’nin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığını iddia etti. Başarır, havadan çekim için kullanılması gerek uçağın, Özhaseki tarafından Ankara-Kayseri arasında özel seyahatler için kullanıldığını söyledi. ‘’Tasarruf tedbirleri, demişlerdi. ‘250 araçlık konvoylar olmayacak’ demişlerdi” ifadelerini kullandı.

TASARRUF DEMİŞLERDİ NE GÖRDÜK

Başarır, sözlerine şöyle devam etti: “Neyi gördük, Ulaştırma Bakanının ihale verdiği firmanın uçağıyla Almanya’ya gittiğini. Bir skandal da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye ait. Bakan, devletin uçağıyla seyahat ediyor. Aslında bu uçağı Tapu ve Kadastro havadan çekim için kullanması lazım ama Bakan Ankara’dan evine, Kayseri’ye gidiyor. Bu uçağı özel işleri için kullanıyor.” Bakan Özhaseki’nin, 10 Mayıs ve 29 Mayıs günlerinde söz konusu uçağı Ankara’dan Kayseri’ye evine gitmek için kullandığını, daha öncesinde ise Hatay, Muğla ve Elazığ’a da aynı uçakla gittiğini tespit ettiklerini belirten Başarır “Çıkıp, bunun hesabını topluma verin. Bayram yaklaşıyor, insanlar bin 200 liraya bilet alıp memleketlerine gidemiyor. Siz bunu ne hakla yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

kr1-ucak.jpgBAKANLIK PERSONEL ŞARTI KOYMUŞ

Almanya’da katıldığı toplantıya Rönesans Holding’e ait özel jetle giden ‘ücretsiz gittim’ sözlerini sarf eden Abdulkadir Uraloğlu’nun başında bulunduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın harcamalarına ilişkin Sayıştay raporuna yansımayan bir ‘harcama’ kalemi ortaya çıktı. En son 2019 ve 2020 yıllarında Meclis’e sunulan fakat diğer yıllarda Sayıştay’da yer almayan tespite göre Bakanlık, şirketlerle yaptığı sözleşmeye seyahatlere gönderilecek personelin ‘layıkıyla ağırlanması’ şartını da yazmış. Bu gezi şartının, Bandırma-Bursa ve Mersin-Adana yüksek hızlı tren projeleri ile Bursa Şehir Hastanesi yapımı ihalesinde yazıldığı ifade edildi.

kr1-ucak-2.jpg

"SAYIŞTAY’I HİÇE SAYIYORSUNUZ"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Uraloğlu’nun açıklamasına “İhale verdiği şirketin özel uçağıyla yurt dışı gezisi yapmıştı. Dedi ki ‘Bunu biz, ihale sözleşmelerine ek bir madde olarak koyuyoruz. Oysa Sayın Bakan, 2020 Sayıştay Raporu’nda, bırakın uçağı, taşıtlar için bile böyle bir madde koyamayacağınızı; böyle bir madde koyarsanız suç işleyeceğinizi Sayıştay açıkça söylemiş. Ve siz, Sayıştay’a rağmen özel uçak sevdanız için o maddeyi ekliyorsunuz ve Sayıştay’ı hiçe sayıyorsunuz” diyerek tepki göstermişti.

KGM MÜDÜRÜYKEN DE ÖZEL UÇAK KULLANMIŞ

Leipzig’deki Uluslararası Ulaştırma Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya’ya özel jetle gitmesi gündem olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun özel uçak tutkusu yeni değilmiş. Bakan Uraloğlu’nun Karayolları Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde Ziver İnşaat’ın sahibi Veysel Demirci’nin uçağını da kullandığı ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait haritalama uçağının kullanımıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, Bakan Mehmet Özhaseki’nin söz konusu uçağı özel işlerinde kullandığı iddialarını reddederek, uçağın protokole uygun olarak il ziyaretleri, afet yönetimi ve diğer hizmetler için kullanıldığını belirtti.

LÜKSTEN DEĞİL ÖĞRETMENİN ÇAY MAKİNESİNDEN KESİNTİ

Safranbolu Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ kapsamında okullara gönderdiği yazıda ‘ısıtıcı çay makinesi’ kullanılmamasını istedi. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) konuyla ilgili açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. TÖB-SEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek imzasıyla yayımlanan açıklamada “Patronlara, Meclis’e, Saray bütçesine tasarruf diyemeyenlerin öğretmenlere tasarruf” dayattığı vurgulanırken öğretmen açığına rağmen atama yapılmamasına dikkat çekildi “Kamuda tasarruf değil, eşit bölüşüm ve halk için bütçe istiyoruz” denildi. Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hastanelerde çalışan sağlık emekçilerinin iş yerlerinde yetersiz beslendiklerine dikkat çekti. İlgezdi “Emekçinin sağlıksız beslenmesi halk sağlığı sorunudur. İtibardan tasarruf olmaz diyen AKP iktidarı, sağlıktan, sağlık emekçilerinin sofrasından tasarruf olur diyerek, halk sağlığını tehlikeye atıyor” dedi.

kr1-ogretmen-2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN