Erzincan'da faciaya yol açan işletmeye 'ÇED olumlu' kararı veren Murat Kurum'dan tepkilere yanıt: Algı operasyonu

Erzincan'da faciaya yol açan işletmeye 'ÇED olumlu' kararı veren Murat Kurum'dan tepkilere yanıt: Algı operasyonu

Erzincan'da maden ocağında meydana gelen heyelan faciasında tepkilerin odağında olan Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum tepkilere yanıt verdi. Kurum, maden ocağındaki toprak kaymasıyla ilgili algı operasyonu ve kara propaganda başlatıldığını belirtti. 2022 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, TBMM'deki soru önergesine maden sahasındaki güvenlik ve çevre koruma önlemlerinin etkili bir şekilde alındığını söylemişti.

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Sarıyer'de bulunan Karadeniz Vakfı'nı ziyaret etti. Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan maden ocağında yaşanan toprak kayması ile ilgili konuşan Kurum tepkilere cevap verdi. İşletmenin 135 kez denetlendiğini söyleyen Kurum, bakanlığı dönemindeki işletmeye verilen ÇED raporuna ilişkin açıklama yaptı.

Kurum'un açıklaması şöyle;

"Bakanlığımız döneminde, bu işletmenin çevresel etki denetimleri çok sıkı bir şekilde yapıldı. 21 Haziran 2022'de, işletmeye Çevre Kanunu'ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle; işletme men edildi. 3 ay kapısına mühür vuruldu. Bununla da kalınmayıp, işletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle; Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Biz, kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri hiçbir müsamaha göstermeksizin kararlılıkla uyguladık. İşletmenin, tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladı."

"ÇED KARARI 21 KURUM VE KURULUŞTAN OLUŞAN KOMİSYON ÜYELERİ TARAFINDAN ONAYLANDI"

"Bizi işletmenin kapasitesini artırmakla suçluyorlar. Bize iftira atanlar şunu da bilir ki; Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez, çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece ve sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz. Yine, ÇED raporlarına ilişkin buradaki kararlarda birçok farklı kurum ve kuruluşun bilimsel görüş ve raporlarına bakılır. İşte bugün dillerine doladıkları ÇED kararı da; 21 kurum ve kuruluştan oluşan komisyon üyeleri tarafından onaylıdır"

'KARA PROPAGANDA BAŞLATILDI'

"İşte bu gerçekler tüm açıklığıyla ortadayken dün geceden itibaren tek merkezden yönetilen, nereden geldiği hepimizce bilinen, sistematik ve bilinçli bir algı operasyonu ve kara propaganda başlatıldı. Milletimizi yasa boğan böylesi bir hadisede bu konu, siyasi bir istismara dönüştürüldü. Masa başında üretilmiş pek çok yalan haber ve tezvirat sağa sola her yere servis edildi. Milletimiz bu kötü niyeti çok iyi biliyor, çok iyi de tanıyor. Bu millet, bu siyaset simsarlarını, bu algı operasyonlarını boşa çıkaracak, unutmayacak, onları derin vicdanıyla ve ferasetiyle cezalandıracaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak dün kaymış ve 9 işçi heyelanın altında kalmıştı.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 2022 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a madendeki güvenlik önlemlerini sorduğu ve Kurum'un 'Çevre kirliliğine karşı etkili önlemler alınmıştır' dediği ortaya çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (31)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
31 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN