Erzincan'daki çevre felaketi Meclis tutanaklarında

Erzincan'daki çevre felaketi Meclis tutanaklarında

Erzincan'da yaşanan çevre felaketi, Anagold Madencilik A.Ş.'nin işlettiği altın maden sahasında meydana geldi. Toprak altında kalan 9 kişi ve siyanür ile sülfürik asit içeren kimyasalların çevreye olan tehlikesi, bölge halkını ve çevre uzmanlarını derinden etkiledi. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, TBMM'deki soru önergesine maden sahasındaki güvenlik ve çevre koruma önlemlerinin etkili bir şekilde alındığını belirttiği öğrenildi.

CANSU DEREBEYOĞLU

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik tarafından işletilen altın maden sahasında yaşanan çevre felaketi, bölge halkını ve çevre uzmanlarını alarma geçirdi. 9 kişinin toprak altında kaldığı facia sonrası, çevredeki siyanür ve sülfürik asit içeren kimyasalların tehlikesi bir kez daha gündeme geldi. 2022 yılında CHP'li Erol'un dönemin bakanı Murat Kurum'a madendeki güvenlik önlemlerini sorduğu ve Kurum'un 'Çevre kirliliğine karşı etkili önlemler alınmıştır' dediği ortaya çıktı.

11.jpg

22.jpg

Bu olayın ardından CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM'ye 7/66041 esas sayılı yazılı bir soru önergesi vererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konudaki önlemlerini ve alınan tedbirleri sorguladı. Soru önergesine dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilen yanıtta, maden sahasındaki izlemelerin ve çevre kirliliği risklerine karşı alınan tedbirlerin detayları paylaşıldı.

KURUM: ETKİLİ ÖNLEMLER ALINDI

Bakan Kurum'un yanıtına göre, maden sahasındaki tüm izlemeler belirlenen periyotlarda ve parametreler dahilinde gerçekleştirilmekte, HCN (Hidrojen Siyanür) oluşumu gözlemlenmemiş ve çevre kirliliği riskine karşı etkili önlemler alınmıştır. Ayrıca, 21 Haziran 2022 tarihinde yaşanan çevre kirliliği olayına ilişkin olarak 16 Milyon 441 Bin 440 TL tutarında para cezası uygulanmış ve ilave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlanıncaya kadar faaliyetin durdurulması kararı alınmıştır.

Maden sahasındaki çevre felaketi, madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri konusundaki endişeleri artırırken, bu olay TBMM'de de gündeme geldi. Gürsel Erol'un soru önergesi ve Murat Kurum'un verdiği yanıtlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevre felaketlerini önleme ve çevreyi koruma konusundaki çabalarını ve hazırlıklarını ortaya koyuyor. Bu olay, madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri konusunda daha fazla dikkat ve tedbir gerektirdiğinin altını çiziyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN