O çiçeğe dokunmanın bedeli ağır: Endemik türü koparmanın cezası yarım milyonu geçiyor

O çiçeğe dokunmanın bedeli ağır: Endemik türü koparmanın cezası yarım milyonu geçiyor

Türkiye’de sadece bir ilimizde yetişiyor, koparan yandı! Jandarma ekipleri bölgeyi mercek altına aldı, kurallara uymayanlara rekor ceza geliyor.

Doğada nadir rastlanan ve yalnızca Aydın’ın Kuşadası ile Söke ilçelerinde görülen endemik bitki “Tüylü Çan Çiçeği”, korunması gereken türler arasında yer alıyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi’nde bulunan bu özel bitkiyi koparmanın bedeli tam 557 bin 212 TL olarak belirlendi.

JANDARMA ALARMA GEÇTİ

Aydın İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timleri, çiçeğin doğal yaşam alanı olan Dilek Yarımadası ve Eski Doğanbey Mahallesi çevresinde sıkı kontroller gerçekleştiriyor. Bölgede yapılan denetimlerde, hem endemik türün zarar görmesini engellemek hem de doğa bilincini artırmak amaçlanıyor.

20250521aw459535-4.jpg

BİLGİLENDİRME VE UYARI BROŞÜRLERİ DAĞITILDI

Yürütülen çalışmalar kapsamında, bölgeyi ziyaret eden vatandaşlara hem “Tüylü Çan Çiçeği” hakkında bilgi verildi hem de orman yangınlarına karşı dikkat edilmesi gereken kurallar aktarıldı. “Her Şey Elimizde” sloganıyla yapılan farkındalık çalışmaları kapsamında çeşitli bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı.

Konu ile ilgili Aydın İl Jandarma Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada "Aydın İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığınca Söke ilçesi Eski Doğanbey mahallesi sınırları içerisinde yetişen koparılması ve zarar verilmesi durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunun madde 20 K bendi gereğince 557 bin 212 lira idari para cezası bulunan endemik bitki türü Tüylü Çan Çiceği’nin kontrolü yapılmıştır. Bölgeyi ziyarete gelen vatandaşlara Tüylü Çan Çiçeği ve orman yangınlarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili ‘Her Şey Elimizde’ mottosuyla bilgilendirme yapılarak ormanlık alanlarda dikkat edilmesi gereken kurallar broşürü dağıtılmıştır" ifadeleri yer aldı.

CEZAİ YAPTIRIM YASAL GÜVENCEYLE UYGULANIYOR

Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi kapsamında koruma altına alınan Tüylü Çan Çiçeği'ne zarar veren kişi ya da kişilere yarım milyon lirayı aşan para cezası kesiliyor. Uzmanlar, bu tür endemik bitkilerin doğadaki denge açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, halkı daha duyarlı olmaya davet ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN