O ilimizde yetişiyor! Dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor: Dönüm başına 4 ton ürün elde edildi

O ilimizde yetişiyor! Dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor: Dönüm başına 4 ton ürün elde edildi

Dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor! En güzeli o ilimizde, ülkenin toplam ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Üstelik bu sene veriminde yüzde 10’luk artış yaşandı. Bu senenin verimi üreticinin yüzünü güldürdü...

Türkiye'nin önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Adana'da, portakal hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Ülkenin toplam narenciye ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılayan Adana, yüzde 10'luk bir artışla 145 bin dönüm alanda portakal üretimine devam ediyor. Bu yıl dönüm başına ortalama 4 ton verim elde edilen portakallar, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

İHRACAT BAŞARISI YÜKSEK

Adana’da yetişen portakallar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor

Yüreğir ilçesinde yetişen erkenci portakallar, sadece Türkiye içinde tüketilmiyor; aynı zamanda Rusya, Doğu Avrupa ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de ihraç ediliyor. Ancak, bu ihracat başarısı üreticilerin yüzünü güldürse de fiyat konusunda sıkıntılar devam ediyor.

FİYATLAR DÜŞÜK KALIYOR

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu belirtti ancak fiyatların düşük seyrettiğine dikkat çekerek “Adana’da 15 Ekim’de erkenci portakalın hasadına başlanıldı. 15 Kasım’da ise Washington cinsi portakal hasadı başladı. Şu anda Adana’da yetişen portakallar Ukrayna, Rusya, Suudi Arabistan ve birçok Avrupa ülkesine gönderilmekte. Fiyatlar 3 ile 4 lira arasında değişmekte. Geçen sene portakal fiyatı 8-10 liraydı ama bu sene fiyatlar düşük” dedi.

‘MISIR VE YUNANİSTAN BİZİM RAKİPLERİMİZ’

Adana’da yetişen portakallar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor

Doğan, portakal fiyatlarının en az 5 lira olmasını beklediklerini söyledi ve ekledi: “Bundan 3 ay önceye kadar mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorlanıyorduk. Ancak şuanda sıkıntı çekmiyoruz. Eğer o dönemde tarım işçisi sıkıntısı çekmeseydik üreticiler para kazanacaktı. Fiyatlar şuanda da düşük ama devlet tarafından 1 lira DFİF desteği verildi. Bir nebze maliyetler kurtarıldı”

Doğan, portakal ihracatında Mısır ve Yunanistan'ın Türkiye'ye rakip olduğunu belirterek, “Mısır ve Yunanistan bizim rakiplerimiz. Onların girdi fiyatları daha düşük olduğu için bazı ülkeler onları tercih ediyor. Çiftçi ve tüccar portakaldan bu sene umduğunu bulamadı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN