Okullarda eğitim nasıl devam edecek? Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı

Okullarda eğitim nasıl devam edecek? Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı

Kovid-19'un son varyantı Omicron ile birlikte vaka sayılarının artmasıyla okullardaki gidişatın nasıl olacağı sorulan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitimde kararlı olduklarını belirtti. Ancak çocuk vaka sayılarının artmasıyla yüz yüze eğitimin devam etmesi tepki topluyor. Bakan, öğretmen ve öğrenci aşılamalarının yüksek oranda olduğunun da altını çizdi.

Tüm dünyada etkili olan koronavirüs (Kovid-19) ve yeni varyantlardan en fazla etkilenen alanların başında eğitim ve ekonomi yer alırken yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitim tartışmaları devam ediyor. Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi okulun sadece bir öğrenme ortamı olmadığı fikrinin karşısında yüz yüze eğitimin, tedbirsizlik dolayısıyla yayılmasının önünü açtığı fikri var.

Sağlık Bakanlığı, ekim ayında Kovid-19 Rehberi'ndeki 'Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon' konulu bölümü güncellemesiyle aşısız veya eksik aşılı Kovid-19 temaslısı kişilerin karantinası, 'semptom göstermemeleri halinde' PCR testi yapılmaksızın 10'uncu günde sonlanacağını duyurmuştu. Kasım ayında ise aynı sınıfta 10 gün içinde birden fazla vaka çıkarsa sınıf izolasyona alınacağı, öğrenci aşılıysa yüz yüze eğitime devam edebileceği kararı açıklanmıştı. Bu kararlar da virüsün yayılmasına neden olacağını düşündürdüğü için tepkilere yol açmıştı.

2021 yılında özellikle mesleki eğitim konusunda çok önemli gelişmeler yaşanırken yeni yasal düzenlemeler gerçekleşti. Öte yandan Öğretmenlik Meslek Kanunu 2021 yılının en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

'YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERME GÜNDEMİMİZDE DEĞİL'

Eğitim alanındaki tartışmaların odağında yer alan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; Kovid-19 okulun bir öğrenme ortamı olmanın ötesinde çok boyutlu anlamları olduğunu gösterdiğini belirterek, 'Uzaktan eğitim, okul ortamının kesinlikle bir alternatifi olamaz' diyerek yüz yüze eğitime devam etme konusunda kararlı olduklarını şu sözlerle açıkladı:

"Salgın nedeniyle okulun bir öğrenme ortamı olmanın ötesinde çok boyutlu anlamları olduğu ilk kez toplumun tüm kesimleri tarafından net bir şekilde görüldü. Bu nedenle uzaktan eğitim, okul ortamının kesinlikle bir alternatifi olamaz. Uzaktan eğitim sadece öğrenmeyle ilgili olağanüstü koşullarda zorunlu bir eğitim platform işlevi görür. Tüm dünya uzaktan eğitimin eşitsizlikleri artırdığı, bu nedenle mümkün olduğu kadar yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiği konusunda mutabık. Hal böyleyken bizim de istediğimiz yüz yüze eğitime haftada beş gün geçmek oldu. Bu nedenle okulların ilk açılması ve en son kapatılması gereken yerler olduğunu sıklıkla tekrarladım. Tüm dünyada aşı, maske, mesafe ve hijyene dikkat etmenin ötesinde alınabilecek bir önlem de yok. Biz de bu önlemleri süreci yürütmenin merkezine koyduk. Oldukça işlevsel bir mekanizma kurduk. Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilim Kurulu ile koordineli bir şekilde süreci şu ana kadar başarılı bir şekilde yürüttük. Yeni varyantlarda da süreç başarılı bir şekilde devam ediyor. Şu anda da 850 bin sınıfın çok azı (yüzde 1’in çok çok altında) vaka veya yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verdi. Dolayısıyla, şu an için okullarda yüz yüze eğitime ara verme gündemimizde değil."

'ÖĞRETMEN AŞILANMA ORANIMIZ YÜKSEK'

Özer, öğretmenlerin aşılanma oranının yüksek olduğunu belirterek konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Okulların yüz yüze eğitime devam etmelerinde en büyük avantajımız öğretmenlerimizin aşılanma oranlarının oldukça yüksek olması. 1.2 milyon öğretmenimiz var. En az bir doz aşı olan öğretmen oranımız yüzde 93.36. En az iki doz aşı olan öğretmen oranımız ise bugün itibariyle yüzde 89,02. Aşı olmayıp hastalığı geçirerek antikor oluşturan öğretmen oranımız ise yaklaşık yüzde 5. Dolayısıyla en az iki doz aşı olan ve antikor oluşturan öğretmen oranımız yüzde 94.02’e yükseldi. Diğer taraftan bugün itibariyle en az 3 doz aşı olan öğretmen oranımız da yüzde 37.56’ya ulaştı. Benzer şekilde, öğrencilerimizin de aşılanma oranları sürekli yükseliyor. Dolayısıyla hem öğretmen hem de öğrencilerimizin aşılanma oranları bu durumdayken ve okullarda maske, mesafe ve hijyen konularında azami dikkat gösterilirken hangi veriye dayanarak neden yüz yüze eğitime ara verelim? Zaten üç hafta sonra yarıyıl tatili başlayacak. Eğer bir kapanma olacaksa bunun başlayacağı yer kesinlikle okullar olamaz."

'ARA TATİL ERKENE ÇEKİLEBİLİR' ÖNERİSİ

osm.jpgProf. Dr. Osman Müftüoğlu

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, dün katıldığı televizyon programında çocuk vaka sayılarındaki artışa ilişkin konuştu. Okulların ara tatilinin erkene çekilmesi gerektiğine değindiği konuşmasında bu şekilde devam edilirse virüsün daha da yayılacağını vurguladı.

Kovid-19'un son varyantı olarak ortaya çıkan Omicron'un yayılma hızının çocuklardaki vaka sayılarını artırdığına dikkat çeken Müftüoğlu şu sözleri kaydetti:

''Üniversitelerde uzaktan eğitim meselesi yeni bir bilgi biraz dana netleşmesi lazım. Üniversitelerde iki üç hafta uzaktan eğitime geçilebilir sonra tekrar başlayabilir. Ara vermenin çok büyük negatif etkisi olacağı kanaatinde değilim. Tehdidin büyüdüğünü görürsek okulları kapatmak yerine, sömestr tatiline kısa süre kaldı. Ocak sonu olacak tatil biraz erkene alınabilir, çocukların evde tutulması için aileler uyarılabilir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN