Özel harekat şimdi daha da güçlü! Bu zırhlı tasarımlar ilk kez gösteriliyor... Tamamen yerli ellerde yapıldı

Özel harekat şimdi daha da güçlü! Bu zırhlı tasarımlar ilk kez gösteriliyor... Tamamen yerli ellerde yapıldı

Özel Harekat Başkanlığı bünyesindeki SATEM’de AR-GE çalışmaları kapsamında; teşkilat bünyesindeki 25 yıllık polis memuru, özel harekat polisleri için geleceğin teknolojisine sahip zırhlı giyilebilir bir kıyafet tasarımına imza attı. TENKOFEST’in Ankara ile İzmir’deki teknoloji festivallerinde görücüye çıkan tasarım, şimdiden tam not alarak ilgi odağı oldu bile…

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 25 yıldır polis memuru olan Boray Yenipazar, herhangi bir eğitim almadan yaptığı kara kalem, tükenmez kalem, pilot kalem ve yağlı boya resim çalışmaları ve el çizimi tasarımları ile 2 yıl peş peşe Avrupa’nın en iyi pul yarışması birincisi olarak ülkemize ödül kazandırdı.

4 YILDIR KONSEPT TASARIMCISI OLARAK GÖREV YAPIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı Sanal Taktik Eğitim Merkezi’nde 4 yıldır konsept tasarımcısı olarak görev yapan Yenipazar, "SATEM'in bir özelliği var. Dünyadaki 2 merkezden biri. Burası için eğitimli bir personele ihtiyaç vardı. Benim yeteneklerim göz önünde bulundurularak buraya personel olarak seçildim. Operasyonel birimlerimiz, SATEM'de sanal ortamda operasyon eğitimleri alıyor. Buraya geldiğimde bilgisayar üzerinde hazırlanan bu sanal operasyon alanlarının çizimleri, modellemeleri, karakter ve konsept tasarımlarıyla ilgili eğitim aldım. Ben burada konsept tasarımcısıyım. Operasyon alanlarını elle çiziyorum ve çalışma arkadaşlarıma veriyorum, onlar da senaryoya dönüştürüp modellemesini yapıyorlar" ifadelerine yer verdi.

ÖZEL HAREKAT POLİSLERİNE ZIRHLI KIYAFET TASARLADI

SATEM’deki AR-GE çalışmaları kapsamında geleceğin teknolojilerini barındıran zırhlı giyilebilir bir kıyafet tasarımı yapan Yenipazar, "Ülkemiz adına ve teşkilatımız adına faydası olabileceğini düşündüğüm, yerli ve milli olarak her şeyiyle bizi temsil edebilecek bir zırhlı bir kıyafet tasarlamaya karar verdim. Tasarımımın isminin ''Bürküt'' olarak anlamlı olacağını düşündüm.

Anlamı ise; polis özel harekatımızın logo simgesi olan kartalımızın mitolojik kahraman anlamında isminin oradan geldiğini ifade ediliyor. Tasarım aşaması 1 yıl, ürünü ortaya çıkarmak ve imal etmek süreci ile birlikte toplam 2 yıl kadar sürdü. Tamamen kendi tasarımım ve el yeteneğimle ortaya çıkardım. Hiçbir şekilde üçboyutlu bir yazıcıdan faydalanılmadı. Prototipte kullanmış olduğum malzeme ise kolay şekil verebileceğim ve ısıyla şekillendirebileceğim malzeme olan eva isimli malzemedir. Boyaması ve malzemenin gerçekçi zırh efektini vermesi için zırh boyanmasında özen gösterdim" dedi.

poh.jpg

Tasarladığı zırhlı kıyafetin özelliği hakkına bilgi veren Yenipazar, şunları aktardı: "Güvenlik birimlerinin hizmetinde kullanılmasını ümit ettiğim bu çalışmanın, her türlü detayını düşünerek işe başladım. İlk kask üzerinden çalıştım. Gövde ve kollardan devam ederek kol üzerine silahlar ekledim. Diz korumaları ve omuzdaki ağır silahı yerleştirdim. Üzerinde kaskla irtibatlı ve kasktan yönlendirilebilen bir dron tasarladım.

Bu kıyafeti ve teknolojiyi kullanacak personelin, öncelikle can güvenliğinin ön planda tutulması gerekiyordu. Kurşun geçirmez, hafif, taşıması kolay ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmadığı bir zırha sahip olması gerekiyordu. Üzerinde teknolojik her türlü silah ve mühimmatın olduğu kask içerisinde gece görüş ekranı, dron takip sistemi, bina duvarlarının röntgenini çekebilecek bir teknolojik sistemin bulunduğu, yüksek muhabere irtibat sistem kabiliyetinin olması gerektiğini düşündüm. Tabi ki tasarlamış olduğum teknolojik ürün kendi adıma elektronik bilgiye sahip olmadığımdan dolayı elektronik donanıma sahip değildir. Her türlü teknolojik sistemin üzerine entegre edilebileceği düşünülerek şimdilik sadece görsel amaçlı prototip bir proje olarak çalıştığım birimde sergileniyor. Kıyafet hakkında bilgi almak isteyen gençlerin yoğun ilgisi ile karşılaştım. Bol bol fotoğraf çektirdiler. Bürküt' ün başta kahraman Türk polisinin ve diğer güvenlik güçlerimizin hizmetine sunulması için tüm gayretimle mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmalarıma devam edeceğim."

2 YIL ÖDÜL ALDI

PTT Genel Müdürlüğü’nden gelen davet üzerine pul tasarımı yapmaya başlayan Yenipazar, "El çizimi tasarımlarımla iki yıl üst üste Avrupa'nın en iyi pul yarışması birincisi olarak ülkemize ödül kazandırdım. Bugüne kadar tedavüle çıkmış ödüllü ve koleksiyonlara girmiş 25 adet pul çizimlerim bulunuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı'nın kuruluşunun 38. yılına özel Milli Piyango bileti için pul hazırladım. Ayrıca; yerli ve milli teknolojilerimiz olan "Milgem, Atak, Hürkuş, Bayraktar, Altay ve Anka" ilk çizimlerini yaparak PTT'nin pul koleksiyonuna eklediğini" aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN