Paleontoloji ve stratigrafi alanında 27 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen Uluslararası Katılımlı Paleontoloji–Stratigrafi Çalıştayı, bu yıl Mustafakemalpaşa’da yapıldı. 17–19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştaya yerli ve yabancı yaklaşık 100 bilim insanı, akademisyen ve araştırmacının yanı sıra Mustafakemalpaşa Kaymakamı, Belediye Başkanı ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı.
Bu yıl ana teması “Paleontoloji ve Enerji Araştırmaları” olarak belirlenen çalıştayda paleontoloji, stratigrafi, paleoekoloji, enerji araştırmaları, geçmişten günümüze iklim değişimleri ve sürdürülebilirlik başlıkları tartışıldı.

ENERJİ VE İKLİM İLK GÜNÜN ANA BAŞLIKLARI OLDU
Çalıştayın ilk gününde enerji araştırmaları ve iklim değişikliği öne çıktı.
Prof. Dr. Volkan Ediger, Türkiye’nin fosil yakıtları ve enerjinin sürdürülebilirliği üzerine konuşurken, Prof. Dr. Nüzhet Dalfes “Değişen ve değiştirdiğimiz iklim ve bizi neler bekliyor?” başlıklı sunumuyla iklim değişikliğinin güncel ve geleceğe dönük etkilerini ele aldı.
İkinci gün ise Prof. Dr. Funda Akgün, Anadolu’nun derin zaman iklimi ve paleoiklim değişimleri üzerine sunum yaptı.
FOSİLLERİN ENERJİ ARAMALARINDAKİ ROLÜ ELE ALINDI
Çalıştay kapsamında paleontolojinin enerji araştırmaları ve enerji politikalarındaki yeri de değerlendirildi.
Hidrokarbon aramacılığında fosillerin ve biyostratigrafinin önemi, fosil topluluklarının çökel ortamlarının belirlenmesine ve rezervuar kaya araştırmalarına katkısı uzmanlar tarafından ele alındı.
Bursa’nın jeolojik yapısı, bölgedeki kömür yataklarının sedimantolojik özellikleri ve çeşitliliği, omurgalılar, mikromemeliler ve dev sürüngenlerin paleontolojisi ile biyostratigrafik çalışmalar da programda yer aldı.
Paleontolojinin felsefi yönü de çalıştayın ele aldığı başlıklardan biri oldu.

PAŞALAR KAZISININ 43 YILLIK ÖYKÜSÜ
Etkinlikte, Türkiye paleontolojisi açısından önemli alanlardan biri olan Paşalar Paleontolojik Kazısı’nın 43 yıllık geçmişi, Prof. Dr. Berna Alpagut tarafından katılımcılara anlatıldı.
Çalıştayın üçüncü gününde Alpagut ve Doç. Dr. Serdar Mayda liderliğinde Paşalar Kazı Alanı ziyaret edildi. Saha incelemesinde bölgenin paleontolojik önemi, fosil bulguları ve sürdürülen bilimsel çalışmalar değerlendirildi.
Programın devamında Prof. Dr. Hükmü Orhan liderliğinde Suuçtu Şelalesi’ne arazi gezisi düzenlendi. Katılımcılar bölgenin jeolojik özelliklerini sahada inceleme fırsatı buldu.

“HARİTA MÜZESİNDEN SEÇMELER” SERGİSİ
Çalıştayın ilk gününde Dr. Murat Çubukçu’nun özel koleksiyonundan hazırlanan “Harita Müzesinden Seçmeler” sergisi de açıldı.
Özel sergi üç gün boyunca katılımcıların ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Üç gün süren çalıştay, paleontoloji, stratigrafi, enerji ve iklim alanında çalışan bilim insanlarını bir araya getirirken; fosil yakıtlar, enerji araştırmaları, iklim ve paleoiklim, stratigrafi ile jeolojik mirasın araştırılması ve korunmasına ilişkin güncel çalışmaların paylaşılmasına sahne oldu.
