The New York Times’ın ortaya çıkardığı gizli Pentagon değerlendirmesi, ABD ordusunun Çin’le yaşanabilecek bir çatışmada düşündüğünden çok daha zayıf bir konumda olduğunu gözler önüne seriyor. “Overmatch” adı verilen ve Pentagon’un Net Değerlendirme Ofisi tarafından hazırlanan kapsamlı rapor, ABD’nin askeri üstünlüğünün uzun süredir varsayıldığı kadar güçlü olmadığını, Çin’in ise teknolojik gelişmelerle ciddi bir denge değişimi yarattığını ortaya koyuyor.
Pentagon: Washington’daki tüm Ulusal Muhafız birlikleri silahlandırıldı
2021'DE BEYAZ SARAY'A SUNULDU
Rapora göre, ABD’nin en gelişmiş savaş uçaklarından uçak gemilerine, uydu iletişim ağından füze savunma sistemlerine kadar kritik unsurlarının artık ciddi risk altında olduğunu gösteriyor. Pentagon’un sınıflandırılmış savaş simülasyonlarında Çin’in üstün geldiği birçok senaryonun yer aldığı rapor, Washington’da üst düzey yetkililer tarafından “tutarlı ve endişe verici” olarak nitelendiriliyor. Haberde, raporun 2021’de Beyaz Saray’daki bir yetkiliye sunulduğunda, Çin’in ABD’nin sahip olduğunu düşündüğü tüm avantajlara karşı katman katman hazırlık geliştirdiğinin görülmesi üzerine “yüzünün solduğu” ifadeleri yer alıyor.
Rapor, ABD’nin modern savaş doktrininde hâlâ Soğuk Savaş mantığıyla şekillenen büyük, pahalı ve savunması giderek zorlaşan platformlara bağımlı olduğunu, buna karşılık Çin’in daha hızlı üretilebilen, daha ucuz ve gelişmiş teknolojilerle donatılmış sistemleri hızla çoğalttığını vurguluyor. Özellikle Çin’in son yıllarda sayısı 600’ü bulan hipersonik silah envanterinin, ABD’nin stratejik caydırıcılığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor. ABD’nin ise henüz sahada konuşlandırılmış bir hipersonik silaha sahip olmadığı hatırlatılıyor.
DRONE TEKNOLOJİSİ PAHALI VE BÜYÜK SİLAHLARI YENDİ
Haberde, Ukrayna savaşının da bu dönüşümün önemini somut biçimde gösterdiği aktarılıyor. Ukrayna ordusunun düşük maliyetli dronlarla Rusya'nın Karadeniz Filosu’nu hedef alabilmesi ve Rusya içlerinde yüzlerce kilometre derinliğe otonom dronlarla saldırı düzenleyebilmesi, pahalı ve büyük platformların kırılganlığını daha görünür hale getirdi. NYT’ye göre modern savaş alanı artık “ucuz ama ölümcül” otonom sistemlerin çağına geçerken, ABD’nin savunma planlaması bu dönüşüme ayak uydurmakta geride kaldı.
Pentagon’un en maliyetli projelerinden biri olan USS Gerald R. Ford uçak gemisi de raporda ele alınan zayıf halkalardan biri olarak öne çıkıyor. 13 milyar dolara mal olan geminin, Çin’in uzun menzilli füze kapasitesi karşısında savaş simülasyonlarında sık sık vurulduğu belirtiliyor. Aynı şekilde ABD’nin gelişmiş F-35 programının yirmi yıl geliştirme sürecine rağmen hâlâ pek çok yapısal sorun içerdiği ifade ediliyor.
ABD "çok sayıda" yeni nesil B-2 bombardıman uçağı siparişi verdi
GENERALLER KLASİK SAVAŞ DÜZENİNDEN VAZGEÇEMİYOR
NYT’nin haberinde ABD ordusunun yapısal sorunlarının sadece teknolojik değil, aynı zamanda siyasi ve kültürel boyutları olduğu da aktarılıyor. Kongre’nin bütçe süreçlerinin büyük savunma yüklenicilerinin etkisi altında olduğu, Pentagon bürokrasisinin ise köklü değişime direnç gösterdiği belirtiliyor. Generallerin ve komutanların, kariyerlerini şekillendiren sistemleri terk etmeye yanaşmamasının da dönüşümün önündeki engellerden biri olduğu vurgulanıyor.
Haberde, ABD’nin endüstriyel askeri kapasitesinin son on yıllarda ciddi biçimde küçüldüğü, bu nedenle uzun süreli bir büyük güç çatışmasında mühimmat stoklarının hızla tükeneceği öngörülüyor. Üç yıllık Ukrayna savaşında Patriot füzelerinin üretiminin talebi karşılayamaması, Orta Doğu’da İran saldırısı sonrası ABD’nin savunma stoklarının hızla azalması buna örnek olarak gösteriliyor.
ABD ÇİNLİ HACKERLARA KARŞI DA ÇARESİZ
New York Times ayrıca ABD’nin siber güvenlik açıklarının da raporda geniş yer tuttuğunu belirtiyor. Çin’e bağlı Volt Typhoon adlı hacker grubunun, ABD askeri üslerinin elektrik, su ve iletişim altyapılarına sızdığı ve olası bir kriz anında ABD’nin birlik sevkiyatını sekteye uğratabilecek düzeyde siber tehdit oluşturduğu belgeleniyor.
Tüm bu bulgular, NYT’nin değerlendirmesine göre ABD’nin askeri planlamasında radikal bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Haber, ABD’nin daha esnek, daha hızlı üretilebilen ve daha düşük maliyetli savunma teknolojilerine yönelmesi gerektiği sonucuna varıyor. NYT’ye göre, ABD’nin asıl hedefi savaşmak değil, caydırıcı gücünü yeniden tesis ederek savaşın çıkmasını engellemek olmalı.
New York Times, “Overmatch” raporunun Pentagon ve Beyaz Saray’a acil bir uyarı niteliği taşıdığını kaydederek, asıl sorunun “uyarıların zamanında dikkate alınıp alınmayacağı” olduğunu ifade ediyor.
