Plakası olan herkesi ilgilendiriyor: Trafik cezalarına bir yenisi daha eklendi

Plakası olan herkesi ilgilendiriyor: Trafik cezalarına bir yenisi daha eklendi

Türkiye'de trafik kazalarına bağlı ölüm oranı, Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek. Trafik kazalarını önlemek amacıyla kural ihlali yapanlara yüksek para cezaları kesiliyor. Son yapılan düzenlemeyle trafik polislerine bir kuralı daha kontrol etme yetkisi verildi. İşte detaylar...

2023 yılında trafik cezaları, yeniden değerleme oranına göre yüzde112,9 artış gösterdi. Bu yeni ceza miktarları, 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girdi ve sürücüler için büyük önem taşıyor. En çok ihlal edilen kural, kırmızı ışıkta geçme durumunda uygulanan 951 TL'lik ceza olarak belirlendi.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NE KADAR 2023?

Hız sınırlarını aşmanın ceza miktarları da değişti. Yüzde 10 ile 30 arasında hız sınırını aşmanın cezası 951 TL olarak belirlenirken, yüzde 30-50 arasında aşmanın cezası 1979 TL oldu. Yüzde 50'den fazla hız sınırını aşmanın ise cezası 4 bin 64 TL olarak belirlendi.

Bunun yanı sıra, alkollü araç kullanımına ilişkin cezalar da dikkat çekiyor. İlk kez yakalanan alkollü araç sürücüsüne uygulanan ceza 4 bin 64 TL'ye yükselirken, ikinci kez yakalananlara ise 5 bin 96 TL'ye kadar ceza kesilebiliyor.

TRAFİKTE CEP TELEFONUYLA KONUŞMANIN CEZASI NE KADAR?

Sürüş esnasında cep telefonu kullanmanın cezası 2023 yılında 951 TL olarak belirlendi. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) tarafından tespit edilen bu ihlal, sürücülerin sıkça karşılaştığı bir durum ve ceza almalarına neden olabiliyor.

Alkol testine itiraz edenlere 8 bin 551 TL, muayenesiz araçla trafiğe çıkanlara ve yasak olan yerde sollama yapanlara 951 TL ceza kesiliyor.

PLAKASI ESKİ OLANLARA 1671 TL PARA CEZASI

Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası 4 bin 64 TL olarak belirlendi. Ayrıca, sigortası olmayan araçla trafiğe çıkmanın cezası 436 TL olarak uygulanıyor.

Plaka düzenlemelerine uymamanın da cezası bulunuyor. Takip mesafesine uymamak 436 TL, plakanın okunmasını engelleyecek değişikliklerin cezası ise 1671 TL olarak belirlendi.

Araç sahiplerinin plakalarının okunabilirliğini kontrol etmeyi unutmamaları önem taşıyor. Özellikle kış aylarında yağmur, çamur, kar gibi etkenler aracın plakasının kirlenmesine ve okunmasının zorlaşmasına neden olabiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN