Prof. Dr. Bektaş'tan İstanbul depremi için kritik açıklama: Tek büyük kırılma olmayabilir

Prof. Dr. Bektaş'tan İstanbul depremi için kritik açıklama: Tek büyük kırılma olmayabilir

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Denizi'ndeki fay sistemine ilişkin iki farklı deprem senaryosuna dikkat çekti. Bektaş, fayın tek parça kırılması halinde 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin teorik olarak mümkün olduğunu, bazı kesimlerde ise gerilimin 6'nın üzerindeki depremler ve fay sürünmesiyle kademeli olarak boşalabileceğini ifade etti.

Marmara'da beklenen olası büyük depreme ilişkin tartışmalar sürerken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'ndeki yapısına ilişkin açıklamalarda bulunan Bektaş, bölgede tek ve büyük bir kırılma yerine, enerjinin orta büyüklükte depremler ve fay sürünmesiyle kademeli olarak boşalabileceği ihtimaline işaret etti.

M7+ BÜYÜKLÜĞÜNDE KIRILMA İHTİMALİ

Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara'nın Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) enerji biriktiren kritik bölgelerinden biri olabileceğini belirtti. Anadolu Levhası'nın batıya doğru ilerlerken doğuda İzmit, batıda ise Şarköy çevresindeki dar ve sürtünmenin yüksek olduğu fay kesimlerinde sıkıştığını ifade eden Bektaş, bu engellerin aşılabilmesi için büyük miktarda enerji birikerek 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem oluşturabileceğini söyledi.

ENERJİ KADEMELİ OLARAK BOŞALABİLİR

Marmara Denizi'nin orta kesiminde fayın daha geniş, daha zayıf ve daha kaygan bir yapıdan geçtiğini belirten Bektaş, bu nedenle bölgede enerjinin tek ve büyük bir kırılmayla değil, 6'nın üzerindeki depremler ve fay sürünmesi (creep) yoluyla zaman içinde kademeli olarak boşalmasının da olası senaryolar arasında yer aldığını ifade etti.

250 YILLIK GERİLİM DEĞERLENDİRMESİ

Bektaş, daha önce yaptığı değerlendirmelerde ise Ana Marmara Fayı boyunca yıllık yaklaşık 20 milimetrelik göreli hareketin 250 yılda yaklaşık 5 metrelik kayma açığı oluşturduğunu belirtmişti. Bu segmentin tek parça halinde kırılması durumunda 7'nin üzerinde büyüklüğe ulaşan bir depremin teorik olarak mümkün olduğunu ifade eden Bektaş, gerilimin Çınarcık, Orta Marmara ve Tekirdağ çukurları çevresindeki faylar arasında paylaşılması halinde ise orta büyüklükte depremlerle kısmen boşalabileceğine dikkat çekti.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN