Ramazana kaç gün kaldı? İlk oruç hangi gün tutulacak? (2019)

Ramazana kaç gün kaldı? İlk oruç hangi gün tutulacak? (2019)

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 11 ayın sultanı Ramazan ayı ve Ramazan bayramı ile ilgili sorular yanıtını bekliyor. İlk oruç hangi gün tutulacak, sahura ilk hangi gece kalkılacak? Bu yıl mayıs ayına denk gelecek olan Ramazan ayı ile beraber Ramazan bayramı birinci günü, bayram tatili gibi konular da merak ediliyor. Müslüman alemi için çok önemli bir yere sahip olan Ramazan ayı, ibadet ve dualarla geçirilecek. Ramazan hazırlıklarına şimdiden başlayan vatandaşlar için Ramazan bayramı başlama tarihi, ilk orucun tutulacağı gün ve bayram tatili ile ilgili detayları derledik.

Ramazan 2019 yılında ne zaman başlayacak? İlk oruç ne zaman tutulacak? Ramazan ayının başlangıç tarihi, ilk oruç tutulacak ve sahura kalkılacak günün detayları haberimizdde. Müslüman aleminin hasretle beklediği Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazan ayını oruç ibadeti ile geçirecek olmanın heyecanını şimdiden hisseden vatandaşlar, internetten Ramazan ayı başlama tarihine dair aramalar yapıyor. Peki Ramazan tatili kaç gün olacak? ramazan bayramı birinci günü ne zaman? İşte detaylar.

RAMAZANA KAÇ GÜN KALDI? İLK SAHUR HANGİ GECE?

Müslüman alemi için Ramazan ayı en kutsal aylardan birisi. Oruç ibadetinin huzur içerisinde yerine getirildiği, toplumsal yakınlaşmanın daha çok hissedildiği bu kutsal ay için bazı sorular da yanıtını arıyor. Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan'a kaç gün kaldı? Ramazan tatili kaç gün olacak? Merak edilen soruların yanıtlaırnı detaylı şekilde Karar.com Ramazan sayfamızda derledik.

Ramazan'ın 1. günü ise 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü başlayacak. 4 Haziran, Salı 2019 günü ise son gündür. 3 Haziran Ramazan Bayramının arefesidir. Ramazan bayramının birinci günü 4 Haziran Salı günüdür. 6 Haziran Perşembe günü ise Ramazan bayramının 3.günüdür.

Ramazan ayına bugün (16 Nisan 2019) itibariyle 20 gün kaldı. 6 Mayıs'ta Ramazan ayı bu yıl için başlamış olacak. 

19-04/16/fft99_mf12038283.Jpeg

RAMAZAN TATİLİ 9 GÜN OLACAK MI?

Ramazan Bayramı tatili kaç gün? Turizmciler bayram tatilinin 9 gün olması için hükümete çağrıda bulundu. Peki Bayram tatili 9 gün olur mu? Ramazan Bayramı tatili kaç gün? 

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, konuyla ilgi yaptığı açıklamada, arife gününün 3 Haziran Pazartesi günü olduğunu hatırlattı. Bülbüloğlu, 6 Haziran Perşembe günü son bulan bayram tatilinin, cuma ve hafta sonu da ilave edilerek 9 güne çıkarılmasının turizmde hareketlilik getirebileceğini belirtti.

HÜKÜMETE 9 TATİL YAPIN ÇAĞRISI

Marmarisli turizmci ve esnaf, 3- 6 Haziran tarihleri arasındaki Ramazan Bayramı tatilinin uzatılması için hükümete çağrıda bulundu. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, konuyla ilgi yaptığı açıklamada, arife gününün 3 Haziran Pazartesi günü olduğunu hatırlattı. Bülbüloğlu, 6 Haziran Perşembe günü son bulan bayram tatilinin, cuma ve hafta sonu da ilave edilerek 9 güne çıkarılmasının turizmde hareketlilik getirebileceğini belirtti. Bülbüloğlu, şöyle dedi:

"Mayıs ayında mübarek ayımıza giriyoruz ve ardından Ramazan Bayramı. Güney Ege Bölgesi ve Marmaris bu yıl yabancı turistlerden oldukça ciddi talep görmektedir. Turizm sezonunun güzel ve hareketli geçeceğini umut ediyoruz. Mayıs ayı başından itibaren Avrupa'nın birçok ülkesinden misafirlerimizin ziyaretleriyle dolu bir sezon başlayacak. İç pazarda hareketliliğimiz henüz başlamadı ve bunun başlaması için girişimlerimiz mevcut. 3-6 Haziran arası Ramazan Bayramı tatili uzatılarak 9 güne çıkartılmalı. 45 gün önceden iktidara çağrıda bulunmak istiyoruz. Sıkışıklık yaşanmaması ve turizme ekonomik katkı sağlanması için tatil günlerinin uzatılması çağrısında bulunuyoruz. Bu konuda taleplerimizi yetkili makamlara ilettik. Bakanlar Kurulu ile görüşülerek Ramazan Bayramı tatilinin uzatılması bir an önce karara bağlanmalıdır." Tatil programı yapanları da uyaran Bülbüloğlu, "Kurumsal acentelerden ön rezervasyon yaptırın. Tatil yapacağınız otel ile görüşme yaparak ayırttığınız odanın teyidini alın" dedi.

RAMAZAN HİCRİ TAKVİME GÖRE HESAPLANIYOR

İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

19-04/16/2433226_810x458.jpg

RAMAZAN AYI İLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber efendimiz, Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:

(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesaî]

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek" denir.) [Nesai]

(Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder.) [Deylemi]

(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ayı, sonraki Ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]

(Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir.) [Ebu Nuaym]

(Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.) [İ.Mansur]

(Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur.) [İ.Ebiddünya]

(İslam, kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]

(Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir.) [Taberani]

Sağlıklı sahur ve iftar için öneriler

1- Sahursuz oruç tutmayın
2- Sahuru çok güçlü bir kahvaltı gibi planlayın
3- Mümkünse yumurta, yoğurt, peynir hep olsun
4- Sahurda tuzlu ve şekerli yiyecekler tüketmeyin
5- Sahurda fazla meyve yemeyin
6- Protein sebze karışımlarını tercih edin, menemen ve omletin harika sahur seçenekleri olduğunu bir kenara not edin
7- Sahurda bol bol su için
8- Unlu gıdalara sahur menülerinizde fazla yer vermeyin
9- Reçellerden, hoşaflardan, baldan, pekmezden, salamuralardan, tuzlanmış gıdalardan mümkün oldukça uzak durun
10- Sahurunuzu mümkünse en son zaman dilimine bırakın.

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 11 ayın sultanı Ramazan ayı ve Ramazan bayramı ile ilgili sorular yanıtını bekliyor. İlk oruç hangi gün tutulacak, sahura ilk hangi gece kalkılacak? Bu yıl mayıs ayına denk gelecek olan Ramazan ayı ile beraber Ramazan bayramı birinci günü, bayram tatili gibi konular da merak ediliyor. Müslüman alemi için çok önemli bir yere sahip olan Ramazan ayı, ibadet ve dualarla geçirilecek. Ramazan hazırlıklarına şimdiden başlayan vatandaşlar için Ramazan bayramı başlama tarihi, ilk orucun tutulacağı gün ve bayram tatili ile ilgili detayları derledik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN