Reuters'tan dikkat çeken 'dövize endeksli mevduat' analizi

Reuters'tan dikkat çeken 'dövize endeksli mevduat' analizi

Para politikası ve döviz kurlarındaki sert yükselişle rekor seviyede değer kaybeden TL'yi özendirmek amacıyla devreye sokulan 'dövize endeksli mevduat' sistemine ilişkin çarpıcı bir analizde bulunan Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret ve diğer ekonomik adımlarının erken seçimin kapısını araladığını belirtti. Reuters'a konuşan bir AK Partili yetkili, "Toplumun diğer kesimlerini de rahatlatacak yeni adımlar atılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son aylarda kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunulacağını duyurdu. Ekonominin gündemine oturan dövize endeksli Türk Lirası (TL) mevduatın devreye sokulmasının ardından açıklamada bulunan Erdoğan, geçtiğimiz hafta "Döviz kurunu serbest piyasa ekonomisi kuralları içinde ülkemizin gerçeklerine uygun, öngörülebilir, sürdürülebilir bir seviyeye getirmek için dün açıkladığımız program hamdolsun amacına ulaşmıştır" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın 'dövize endeksli mevduat' açıklaması sonrası çarpıcı bir analiz hazırlayan Reuters, Türkiye ile son aylarda TL'de yaşanan oynaklıkla ilgili Erdoğan’ın attığı adımları erken seçimin sinyali olarak görülebileceğine dikkat çekti.

İsmini açıklamayan iki AK Partili yetkilinin görüşünü alan Reuters, “Siyasi analistlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki büyük karar- asgari ücretin artması ve yeni mevduat ile birlikte etkili bir şekilde erken seçimin kapısını araladı. İki açıklama da krizin hissedildiği bir dönemde 5 gün arayla yapıldı. Erdoğan ve üst düzey AKP yetkilileri tekrar tekrar bu iddiayı yalanladı. Fakat 2022’de ücretlerde rahatlık ve TL’nin keskin artışı, uzun süredir anketlerde güç kaybeden Erdoğan’ın bir an önce harekete geçmek isteyebileceğine işaret ediyor” yorumunu yaptı.

'PARTİ İÇİNDE MORAL YÜKSELDİ'

Reuters'a konuşan AK Partili bir yetkili, erken seçim iddiaları ile ilgili olarak, “Seçim gündemde yok. Seçim planlandığı gibi 2023’te olacak” dedi. İsmini açıklamayan yetkili geçen hafta parti içindeki moralin yükseldiğine de dikkat çekerken, “Toplumun diğer kesimlerini de rahatlatacak yeni adımlar atılacak” dedi.

'ÜLKEDEKİ PANİK HAVASI ARTIK YOK'

Öte yandan ajansa konuşan bir başka üst düzey yetkili ise, “Bu adımların uzun vadeli etkileri desteği artıracak. Ülkedeki panik havası artık yok. Şimdi sakince doğru adımları atmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN