Merkez Bankası'nın raporu Nebati'yle çelişti: Dolara hücum sürüyor

Merkez Bankası'nın raporu Nebati'yle çelişti: Dolara hücum sürüyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, (TCMB) Dövize Endeksli Mevduat Sistemi'ne ilişkin, Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini yayınladı. Yayınlanan raporda yapılan açıklamaların aksine TL mevduatında gerileme yaşanırken, döviz mevduatında ise artış gözlemlendi.

Türkiye Merkez Bankası, dövizde yatırımı olanların TL'ye geçmelerini sağlamak amacıyla yeni bir karar almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Dövize Endeksli Mevduat Sistemi ile bankalar vatandaşı TL'ye iknaya uğraşacaktı. Ama istenilenin aksine Merkez Bankası'nın yayınladığı 1 haftalık raporda, TL Mevduatı'nda gerileme olurken, Döviz Mevduatı'na geçişte ise yükseliş yaşandı.

TL MEVDUATI GERİLEDİ, DÖVİZE HÜCUM DEVAM EDİYOR

Siyasiler başta olmak üzere çok sayıda ekonomist Dövize Endeksli Mevduat'ı risk olarak değerlendirirken Merkez Bankası, Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini yayınladı. Yayınlanan raporda 17 Aralık tarihinde 1.831,51 milyar lira olan TL mevduatı 24 Aralık tarihinde 1.791,83 milyar liraya geriledi. Yabancı Para Mevduatı'nın ise 237,79 milyar dolardan, 238, 97 milyar dolara yükseldiği gözlemlendi. Ekonomist Oğuz Demir ise Merkez Bankası'nın raporuna ilişkin "TL mevduatından Döviz Endeksli Mevduat'a pek geçiş yok" notunu düştü.

"MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ AYNI HAFTA GERİLEDİ"

Demir, Merkez Bankası'nın Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini sosyal medya hesabından yayınlayarak, mevduatta yaşanan 1 haftalık gerilemeye değindi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Bugün 59,8 milyar lira. Bireysellerin döviz mevduatı 169 milyar dolardan 162 milyar dolara düşmüş durumda." açıklamasına karşılık Demir, "Dövize endeksli mevduatın duyurulduğu, kurun 18'den düştüğü hafta yurtiçi yerleşikler 1,5 milyar dolar döviz edinmiş. Merkez Bankası'nın da rezervleri aynı hafta gerilemiş" dedi.

"İYİLEŞME BİR YANA RİSKLER DAHA DA ARTMIŞ"

Merkez Bankası rezervlerinin açıklanan Dövize Endeksli Mevduat Sistemi'nden sonra aynı hafta içerisinde gerilediğini kaydeden Demir, "İyileşme bir yana riskler daha da artmış" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (31)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
31 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN