Sandık başında bu hataları sakın yapmayın! Eğer mührü yanlış bir noktaya basarsanız...

Sandık başında bu hataları sakın yapmayın! Eğer mührü yanlış bir noktaya basarsanız...

Hem ilk defa oy kullanacaklar, hem de daha önce oy kullanma deneyimi yaşayan seçmenlerin sandık başında uyması gereken bazı kurallar var. İşte, oy vermeye giderken ve oy atarken dikkat edilmesi gerekenler...

Türkiye, 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu olan 14 Mayıs 2023 günü 4 milyon 823 bin 816 yeni seçmen vardı. 28 Mayıs 2023 günü ise, ilk turda 17 yaşındayken aradan geçen iki haftada reşit olmuş 47 bin 523 seçmen ilk defa oy kullanma hakkı kazanacak.

OY KULLANMAYA GİTMEDEN ÖNCE...

Gazete Pencere'de yer alan habere göre, oy kullanmak için evinizden çıkmadan önce ilk yapmanız gereken şeylerden biri, nerede oy kullanacağınızı kontrol etmek. Bunu yapmanın dört yolu var:

Dışarı çıkmadan önce emin olmanız gereken bir diğer husus da geçerli bir kimlik belgenizi yanınıza aldığınızdan emin olmak. Herhangi bir nedenle kimliğiniz yoksa, nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilirsiniz. Kimliğin yanı sıra pasaport, ehliyet veya evlilik cüzdanınızı da kullanabilirsiniz. Seçmen kağıdınızı yanınızda götürmenize ise gerek yok.

Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (izinli bulunanlar dahil), askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olanlar ise seçimde oy kullanamayacak.

OY KULLANACAĞINIZ YERE ULAŞTIĞINIZDA...

Boş veya geçersiz oy vermek istemiyorsanız kabine girdiğinizde dikkat etmeniz gerekenler var.

Öncelikle elinizdeki mührün doğru çalışıp çalışmadığını deneyin. Bunu pusula veya zarflar dışında herhangi bir yüzeye basarak deneyebilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı pusulasında dilediğiniz adaya, yanındaki adaya taşmayacak şekilde mühür basın.

Unutmayın: Mührü yanlış bir noktaya basarsanız yeni bir pusula almanız mümkün değil.

Pusulanın üzerine herhangi bir karalama yaparsanız veya pusulanın bütünlüğünü bozarsanız oyunuzun geçersiz sayılacağını unutmayın.

Son olarak oy pusulalarınızı zarfın içine koyun ve elinizde zarfla kabini terk edin.

Refakatçi gerektiren bir durumunuz yoksa kabine tek başınıza girmeniz gerekecek

KABİNDEN ÇIKTIKTAN SONRA...

Zarfınızı sandığın içine atın. Daha sonra da seçmen sandık listesinde adınızın bulunduğu yere imza atın.

Son olarak, telefonunuzu sandık görevlilerine teslim ettiyseniz, geri almayı unutmayın.

Tebrikler! Artık oyunuzu kullandınız. Bundan sonra dilerseniz evinize dönebilir, dilerseniz sandık başında oy sayımını izleyebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN