'Sansür Yasası'nda en tartışmalı madde bu hafta görüşülecek: Retweet yapana hapis cezası

'Sansür Yasası'nda en tartışmalı madde bu hafta görüşülecek: Retweet yapana hapis cezası

Meclis'te görüşülen kamuoyunda "Sansür yasası" olarak bilinen sosyal medya yasası meclise geliyor. Twitter'da, tweeti beğenmek yada paylaşmak dahi suç haline geliyor. Tweeti beğenmek bile 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaya yetecek.

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak adlandırılan düzenlemede kritik haftaya girildi. 14 maddesi kabul edilen 40 maddelik teklifin, bu hafta Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

Sözcü'nün haberine göre, Hapis cezası getiren kritik 29. madde konusunda uyaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “29. madde tam bir facia” dedi. Yasa bu haliyle kabul edilirse, sonradan asılsız olduğu ortaya çıkacak bir paylaşımı beğenen ya da retweet (yorumsuz paylaşan) eden bile 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılacak.

'BTK İSTİHBARAT TEŞKİLATI DEĞİL'

Adıgüzel, şunları söyledi:

“BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) bir istihbarat teşkilatı değil, yargı kuruluşu da değil. BTK'ya engelleme yetkisi veriliyor. MİT görevlileri ile ilgili haberler konusunu katalog suçlar arasına alıyorlar. WhatsApp, Zoom, Skype gibi kanallara BTK yönetmeliği ile düzenleme getiriliyor. ‘İstenen bilgileri alabilir' deniyor. Bu örtülü bir dinlemenin önünü açabilir. Bir kişi, bir platformda suç teşkil eden yayın yaptı diyelim, ‘sosyal medya platformu bunu fark edip düzeltsin' isteniyor.

Şikayet yoksa, koskoca bir deniz gibi düşünün. Nasıl fark edip, düzeltecek? 29. madde ile öngörülen 3 yıla kadar hapis cezasını kısaltacakları konusunda bir dedikodu var. Ancak bize iletilmiş bir şey yok. Önergeyi getirdikleri zaman görürüz. Yasanın en kritik maddesi bu. Mevcut haliyle çıkmaması gerekir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN