Anayasa hukukçusu Kaboğlu: Avrupa sansür kaygılarımızı teyit etti

Anayasa hukukçusu Kaboğlu: Avrupa sansür kaygılarımızı teyit etti

Kamuoyunda 'dezenformasyon yasası' olarak bilinen kanun teklifinin Meclis'teki görüşmeleri sürerken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Venedik Komisyonu'ndan peş peşe 'İfade özgürlüğüne darbe olur' uyarıları yapıldı. CHP'li Prof. Dr. Kaboğlu, Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'nun acil bir rapor hazırladığını belirterek "Rapor özellikle 29'uncu maddenin Avrupa Sözleşmesi'ne açıkça aykırı olduğunu beyan etti. Bununla bizim görüşlerimiz ve kaygılarımız Avrupa ölçeğinde teyit edilmiş oldu" dedi.

Kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medyayla ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürüyor. CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Avrupa Konseyi Venedik Konseyi’nin teklifle ilgili acil bir rapor hazırladığını anımsatarak, şu açıklamayı yaptı

"Cumhur İttifakı 6 ay önce Seçim Yasası'nda bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile seçimlerde özgür ve eşit yarışma koşullarını ortadan kaldırdı. Şimdi ise sansür yasası ile basın mensuplarının ve yurttaşlarının demokratik bir toplumda kendilerini özgür ifade etme olanağını ortadan kaldırmak istiyor. Demokratik toplumu sönümlendirmeyi amaçlıyor.

29'UNCU MADDE AB SÖZLEŞMELERİNE AÇIKÇA AYKIRI

Bu yasanın sakıncalarını dile getirdiğimiz zaman Cumhur İttifakı, Avrupa devletlerinde de var olduğu gerekçesiyle savunmaya çalıştı. Oysa Avrupa Konseyi'nin bir organı olan Venedik Komisyonu acil bir rapor hazırladı. Rapora göre Avrupa devletlerinde bu tür düzenleme olmadığını, kaldı ki özellikle 29'uncu maddenin Avrupa Sözleşmesi'ne açıkça aykırı olduğunu beyan etti.

Bununla bizim görüşlerimiz ve kaygılarımız Avrupa ölçeğinde teyit edilmiş oldu. Bu itibarla bu önerinin yasalaşmaması için biz sonuna kadar mücadele edeceğiz, demokratik hukuk devleti için.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN