Avrupa Birliği tarafından tescillenerek dünya çapında ün kazanan Taşköprü sarımsağı, Kastamonu’da büyük bir titizlikle toplanıyor. Hasat mevsimiyle birlikte özellikle kadın işçiler, sıcak hava koşullarına rağmen sabah erken saatlerden akşama kadar tarlalarda çalışarak sarımsakları özenle topraktan söküyor. Günlük 1200 lira yevmiye ile çalışan kadınlar, yaklaşık 20 gün sürecek olan yoğun hasat sürecine katkı sunuyor.

EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ: 5 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI
Kastamonu’da 5 bin aileye geçim kapısı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl 25 bin dekarlık alanda ekildi. Beklenen rekolte ise 30 bin ton civarında. Üreticiler, doğal yöntemlerle, ilaç ve gübre kullanımını minimumda tutarak kaliteli ürün elde etmeye odaklandı. Tarlalardan çıkan iri dişli, aroması yoğun ve uzun raf ömrüne sahip sarımsaklar, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.
SARIMSAK PAZARINDA FİYATLAR BELİRLENDİ
Taşköprü Sarımsak Pazarı’nda küçük boy sarımsak 90 liradan alıcı bulmayı beklerken, orta boy sarımsak 140-160 lira, büyük boy 160-200 lira ve duble sarımsak ise 200-230 lira arasında fiyatlandırılıyor. Fiyatlar her yıl değişse de, bu yıl sarımsağın kalitesi ve verimi üreticileri memnun ediyor.

ÜRETİCİDEN DOĞAL ÜRETİM VE KALİTE VURGUSU
Üretici Metin Kabadayı, bu yıl verimin geçen yıla göre daha iyi olduğunu belirterek, “Doğal yöntemlerle üretiyoruz. Gereksiz gübre ve ilaç kullanmadık. Elde ettiğimiz sarımsak iri dişli, aroması yoğun ve raf ömrü uzun. Bu hasat emeğin, sabrın ve toprağa bağlılığın karşılığıdır. İnşallah ülkemizin dört bir yanındaki sofralarda bizim sarımsağımız yer alacak” dedi. İlkbahar yağışlarının bereketiyle kalite ve verim açısından beklentilerin üstüne çıktıklarını söyledi.

KADIN İŞÇİLERİN GÜNÜ: 20-25 GÜN SÜRECEK YOĞUN MESAİ
Hasatta çalışan kadın işçilerin başkanı Aliye Güllü, “İşçilerimizle birlikte çalışıyoruz. Sarımsaklar çok kaliteli, tarlalar çok iyi bakılmış. Hem üreticiler hem de biz kazanıyoruz. Hasat 20-25 gün devam edecek. Şu anda Kırha köyündeyiz ve sarımsaklarımızı toplayıp çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.
