Sıfır ve ikinci el araba alacaklar dikkat! Sektör temsilcileri zam için tarih verdi: Stoklar eridikçe fiyatlar patlayacak

Sıfır ve ikinci el araba alacaklar dikkat! Sektör temsilcileri zam için tarih verdi: Stoklar eridikçe fiyatlar patlayacak

Sıfır ve ikinci el araba alacaklar dikkat! Bu son şansınız olabilir. Sektör temsilcilerinden önemli uyarı geldi. Zam için tarih verdiler. Stok eridikçe fiyatlar patlayacak...

Otomobil sektörü temsilcileri, 2024 için araç liste fiyatlarına zam yapılacağını açıkladı. Şu an itibariyle uygun fiyat avantajlarının bulunduğunu belirten sektör temsilcileri, stokların tükenmesi durumunda fiyatların yeniden güncelleneceğini ifade etti. Özellikle Haziran ayı sonrasında ikinci el araç talebinin artması bekleniyor.

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında önemli bir artış gösteren otomobil fiyatları, ağustos ayından sonra düşüşe geçmişti. 2023'ün son aylarında ise enflasyondan arındırıldığında otomobil fiyatlarında reel bazda düşüşler görülmüştü. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, 2023 yılında sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

TARİHİ REKOR KIRILDI

2-el-arac-piyasasi-2024-ne-kadar-olacak1.jpg

2023'te sıfır kilometre hafif ticari ve otomobil satış sayısının 1 miyon 232 bine ulaşarak tarihi rekor kırdığını söyleyen Ertemel, “Ocak-Temmuz 2023 döneminde fiyatların ortalama yüzde 80, ikinci el otomobilde ise arz talep dengesizliği ve kayıt dışı ticaret sebebiyle yüzde 100’ü bulan fiyat artışları yaşandığı, Ticaret Bakanlığı’nın sektöre dair attığı adımlar ve arz talep zincirinin tekrar kurulmasıyla, Temmuz ayı sonrası fiyatların düşmeye başladığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ertemel, döviz kuru artışına rağmen temmuz-aralık sürecinde sıfır otomobilde yüzde 20, ikinci el otomobilde ise yüzde 15 fiyat düşüşleri yaşandığını söyleyerek "Temmuz-Aralık sürecinde döviz kurunun yükselmesine rağmen sıfır otomobilde yüzde 20, ikinci el otomobilde ise yüzde 15 fiyat düşüşleri olduğunu, artan döviz kuru ile orantılandığında fiyat düşüşlerinin yüzde 25’lere ulaştığını kaydeden Hayrettin Ertemel, Temmuz ayında başlayan düşüş trendi Eylül-Ekim aylarında pik yaparken, Kasım ve Aralık aylarında yerini sabit fiyatlamalara bıraktı” dedi.

TALEP İKİNCİ EL ARAÇLARA KAYABİLİR

2-el-arac-piyasasi-2024-ne-kadar-olacak3.jpg

Sıfır otomobilde stok adedi azaldıkça, fiyatların güncellenerek liste fiyatlarına çekildiğini dile getiren Ertemel, ikinci el pazarda ise fiyatların şu an için sabit durumda olduğunu belirtti. Sıfır-ikinci el fiyat makası önümüzdeki aylarda tekrar açılabilir ve talep ikinci el araçlara kayabilir diyen Ertemel sözlerine şöyle devam etti:

“Stok adedi azalan araçlar için de en fazla 1.5 aylık süreçte benzer durum yaşanacaktır. İkinci el pazarında yaşanan durağanlık sebebiyle fiyatlar halen sabit durumda. Sıfır km otomobil fiyatlarının tamamen liste fiyatlarına çekilmesi ile sıfır-ikinci el fiyat makası tekrar açılacağından, yılın ikinci çeyreğinde (Haziran sonrası) talebin ikinci el otomobile kayacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple ikinci el otomobil fiyatları bir süre daha avantajını koruyor. Yıl içerisinde döviz kurunda artış yaşandığı takdirde, her iki pazarda da fiyat artışları görülebilir.

Geçtiğimiz aylarda vasıta kategorilerinde bulunan araç sayısı kısa süre 950 bin ile 1 milyon adede ulaşmıştı. Genel vasıta adetlerinde ortalama yüzde 10-12 düşüş görülse de otomobil sayısında bir miktar artış söz konusu. Bunun sebebi ise pazardaki satış adetlerinin daralması ve var olan ilanların bu havuzda sabit kalması. Birkaç aylık süreçte, ilkbahar ayları itibarıyla geçen yıl oranında olmasa da piyasamızın tekrar hareketleneceği kanaatindeyiz. Öte yandan piyasa durağan olsa da düşen fiyatlar doğrultusunda reel fiyat talepleri alıcı bulabiliyor. Piyasanın tekrar hareketlenmesi ve daha kolay satış gerçekleştirmek için önemli olan faktörlerden bir tanesi de kullanıcıların reel fiyatları kabul etmeleri olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN