Sıfır ve ikinci el fiyatları artınca vatandaşlar onlara yöneldi

Sıfır ve ikinci el fiyatları artınca vatandaşlar onlara yöneldi

Sıfır, ikinci el araçların ve orijinal yedek parçaların pahalılanması ile birlikte insanlar, hurda araç tercih etmek zorunda kalıyor. Hurda araçları tamir ettirip kullanan, satan ya da hurda parçaları alıp kendi araçlarında kullanarak masrafları azaltmaya çalışan vatandaş sayısı gün geçtikçe artıyor. Çip üretiminin durmasından dolayı yeni (sıfır) araç bulmak da mümkün değilken insanlar çareyi hurdacıda arıyor.

Türkiye'de döviz kurunun dalgalanması sıfır ve ikinci el araç piyasasında belirsizliklere yol açtı. Araç fiyatlarının özellikle geçen haftalarda hayli yükseldiği görüldü. Türk Lirası’nın geçen haftalardaki değer kaybı araç fiyatlarını yükseltti. Aradaki farkı karşılayamayan vatandaşlar tamir edilmiş hasarlı araçlara yöneldi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, vatandaş ise çözümü hasarlı araçları tamir ettirip kullanmakta buldu. Bunun yanı sıra yedek parça fiyatları da arttı. Çare ise hurda araçlardan alınan parçalar oldu.

İNSANLAR ÇAREYİ HURDADA BULDU

Öte yandan döviz kurundaki artış da orijinal yedek parça fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Oluşan ihtiyaç hurda araçlardan çıkan parçalarla karşılanıyor. Üretimde yaşanan çip krizinden dolayı yeni araç bulmakta güçlük yaşanıyor. İnsanlar, çözümü deforme olmuş araçların tamirini yaparak değerlendirmekte buluyor.

Hurda araç satışı yapan esnaf şu sözleri kaydetti:

''Eskiden sadece bu işi yapanlar hurda araç alıp toplatıyordu ama artık araç kullanıcıları da bu taleple bize geliyor. Artık araç fiyatları olması gerekenden yüksek olduğu için bunu tercih ediyorlar. Yeni araç zaten yok, ikinci el piyasası ise uçmuş durumda. İnsanlar da bu yüzden bunu tercih ediyor. ''

YEDEK PARÇADA DA TERCİH HURDADAN YANA

Yedek parça artık olduğundan daha yüksek. Yedek parça satıcıları da satış yapamamaktan şikayet ediyor. Satıcılar, yüksek maliyetli parçalara indirim yapmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle de zararlarının fazla olduğunu söylüyor. İnsanlar da yüksek fiyattan dolayı hurda araçların parçalarını tercih ediyor.

Araç fiyatları yüksekliğini koruduğu sürece trafikte 'geri dönüştürülmüş' hurda araçlara daha çok rastlanması tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN