Sigara İçmek Artık Lüks Olacak! Sigaraya Öyle Bir Zam Geliyor ki En Ucuz Sigara Paketi 37 Lira

Sigara İçmek Artık Lüks Olacak!  Sigaraya Öyle Bir Zam Geliyor ki En Ucuz Sigara Paketi 37 Lira

Her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi'ne göre ayarlanan sigara ÖTV'si Temmuz ayında rekor bir seviyeye ulaşacak. Yükselen enflasyonla beraber sigara fiyatlarına görülmemiş zam geliyor. İşte Temmuz ayında gelecek zam sonrası en düşük sigara fiyatı.

Son zamlardan sonra sigara ve alkol fiyatları fahiş sınırlara yaklaşırken, her altı ayda bir ÜFE oranına göre hesaplanan ÖTV tutarı ise Temmuz ayında zirvelere ulaşacak. Son 4ayda yüzde 39 olan ÜFE Mayıs ve Temmuz ayında aynı yükselişe devam ederse yüzde 60'lara yükselecek. 6 aylık ÜFE'ye göre sigarada maktu vergisi 14,4 liradan 23,03 liraya çıkacak. Peki yüzde 60'lara çıkacak olan ÜFE sigara fiyatlarına nasıl yansıyacak? İşte Sigara zammına ilişkin merak edilenler.

sigara.jpg

ENFLASYON SİGARAYI DERİNDEN VURACAK

2022 yılının ilk 4 aylık enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre fiyatlanan sigara paketleri de zamdan nasibini aldı. Temmuz ayında ÜFE'ye göre ayarlanacak olan sigara vergisi artışın bu doğrultuda yükselmesiyle yüzde 23.03 olacak. Buna göre en düşük sigara fiyatı 36.5 lirayı bulacak. Temmuz ayı yüksek enflasyon rakamlarıyla alkol ve sigarada büyük ölçüde etkilenmiş olacak.

ÜFE'YE GÖRE ÖTV ATIŞI OLUYOR

2022 yılının ilk 4 ayında ÜFE yüzde 39.23 oldu. Yıllık rakam yüzde 121 civarında. Sigara ÖTV artışları ise 6 aylık ÜFE artış oranına göre belirleniyor. ÜFE, Mayıs ve Haziran ayında aynı doğrultuda yükseliş gösterirse ÜFE yüzde 60'a çıkacak. Böylelikle sigarının ÖTV'si yüzde 60 artırılacak. Peki en düşük sigara zammı ne kadar olacak?

EN UCUZ SİGARA FİYATI 37 LİRA OLACAK

ÜFE rakamlarına göre belirlenecek sigara vergisi yüzde 60'lara çıkabilir. Örneğin 27 lira olan pahalı sigaranın yüzde 63'ü vergisi 17.01 lira. Buna paket başına alınan 0.7150 lira eklendiğinde ÖTV 17,72 lira oluyor. Asgari maktu vergi 14.39 lira olduğu için sınavı geçmiş oluyor bu sigara. Sınır ise 22.8 lira. KDV de eklendiğinde en ucuz sigara 23.5 lira civarında satılıyor. 6 aylık ÜFE kadar ÖTV artışı ise 23.5 lirayı 37.6 liraya çıkaracak. 23,5 liralık ucuz sigara 37.6 ve 27 liralık pahalı sigara ise 43.2 lira olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN