Sokakta, çatıda Kayseri’nin her yerinde tek bir ürün var! Kilosu 1.300 TL’den satılıyor

Sokakta, çatıda Kayseri’nin her yerinde tek bir ürün var! Kilosu 1.300 TL’den satılıyor

Kayseri’nin en önemli tarımsal ürünlerinden olan Cırgalan biberinde hasat sonrası kurutma mesaisi başladı. Kilosu 1.300 TL’den satılan ürün sokakta, çatıda her yerde kurutuluyor.

Kayseri’de yetiştirilen ve kendine özgü yapısı, acı tadı ve aromasıyla kentteki birçok ürünün lezzetini katlayan Cırgalan biberi, geleneksel yöntemlerle hasadı yapıldıktan sonra temizlenerek parçalara ayrılıyor. Sonrasında gün ışığında kuruması için balkonlara, çatılara ve hatta mahalle, cadde ve sokaklardaki boş alanlara seriliyor.

Uzun değnekler yardımıyla karıştırılarak kurutulmaya bırakılan ve sonrasında değirmende çekilerek kırmızı toz biber halini alan ata tohumlu biber, sofraları süslüyor. Mahallede, elek altı yöntemiyle elde edilen pul biber ise kışın Kayseri ve etrafında çok fazla tüketilen arabaşı çorbasının olmazsa olmaz malzemelerinden biri oluyor.

kayseride-cirgalan-biberi-kurutma-mesaisi-1.jpg

“FARKLI AROMASIYLA TERCİH EDİLİYOR”

Bölgede çiftçilik yapan 58 yaşındaki İbrahim Yavuncu, "Biberimiz, kan kırmızısı ve organik olması nedeniyle farklı aroması ile tercih ediliyor. Ülkemizin çoğu yerine bu biberi gönderiyoruz. Burada yaşayanların yüzde 80-90'ı bu biberden üretiyor. Bu sene üretim çok güzel. Ata tohumu ile üretildiği için biberi satın alanlar çok memnun oluyor. 10 kilogram kuru biberden 1 kilogram toz biber hasadı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

kayseride-cirgalan-biberi-kurutma-mesaisi-4.jpg

REKOLTE BU YIL ARTTI

Bu yıl rekoltenin yüzlerini güldürdüğünü söyleyen Yavuncu, "Bu sene mahalle olarak üretimden çok memnunuz. Bahar sezonunda havaların yağışlı gitmesi üretimi olumlu anlamda etkiledi. Çok şükür iyi oldu. Üretim çok güzel. Herkes memnun. Ürünlerimizi Kayseri ve çevre illere gönderiyoruz. Aroması çok güzel, ne acı ne de tatlıdır. Bu sene kilosunu perakende olarak 1000-1300 TL arasında satacağız. Yağışlardan dolayı 1 ay hasada geç başladık. Biber kırımını geç açtık. Normalde bu zamana kadar 1-2 defa biber kırmamız gerekiyordu ama yağışların ekim için faydası oldu. Geçen seneye göre üretimde yüzde 25 rekolte fazlamız var. Havalar güzel giderse evlerimizin çatılarında kurutmaya devam edeceğiz” dedi.

kayseride-cirgalan-biberi-kurutma-mesaisi-2.jpg

Vatandaşlara uyarılarda da bulunan İbrahim Yavuncu, “Çevre mahallelerde de bu biberi ekiyorlar. Ama bu aromayı tutturamıyorlar. Bizim en önemli etkisi toprak yapımız. Aynı zamanda da Erciyes’in esintisi farklı bir lezzet katıyor. En önemli etken ise Cırgalan’daki toprağın yapısı. Bu yüzden de buradaki aromayı tutturamıyorlar. Her yıl tahlil yaptırırım. Her sene aynı aroma ve lezzeti tutturuyoruz. Vatandaşlarımız Cırgalan biberi satın alırken lütfen bilinçli olsunlar. Bizim mahallemizden kimden alırsanız alın hiçbir sıkıntı olmaz. Ama çarşıda pazarda ‘Cırgalan biberi’ diye satıyorlar bunlara inanmayın. Bunları bildikleri, güvendikleri baharatçılardan alsınlar. Çünkü hile olabiliyor. Nazilli ve Maraş’ın biberini ‘Cırgalan biberi’ diye vatandaşa satıyorlar. Direkt üreticiden almaları onlar için daha iyi olur” diye konuştu.

kayseride-cirgalan-biberi-kurutma-mesaisi-3.jpg

BÖLGE MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ

Cırgalan biberinin toz ve pul biber formunda Kayseri’de yemeklerin lezzetini değiştirdiğini anlatan Yavuncu, “Biberimiz genellikle pastırma ve sucukta kullanılıyor. Geleneksel olarak ev yapımı pastırma ve sucuk yapımında Cırgalan biberi kullanılır. Kayseri mutfağına da lezzet katıyor. Aroması ve tadı farklı olduğu için mutfakta her yemekte kullanıyorlar. Diğer biberlerden 1 kaşık atıyorsa bizim biberden yarım kaşık atıyor. Diğer biberden yılda 2-3 kilogram kullanıyorsa, Cırgalan biberini yılda 1 kilogram kullanıyor. Biz buna biberin damarı yani ‘elek altı’ deriz. Kayseri’de arabaşı yemeği meşhur olduğu için, biz kış aylarında arabaşı yemeğinde bu biberi sıklıkla kullanırız. Yine mantı da çok tüketilir. Kayseri mutfağının vazgeçilmez bir tadıdır” dedi.

Biberin katkısız olduğuna dikkat çeken üretici Yavuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cırgalan’dan birebir alınan biberinde hiçbir zaman katkı yoktur. İlaç ya da başka kimyasal madde bulunmaz. Tohumunun özelliği bu. Biz doğal gübreler kullanıyoruz. Onun da verimi çok güzel oluyor. Daha önce Avrupa’ya gurbetçiler vasıtasıyla çok fazla gönderiyorduk. Ama artık iklimler değişti ve kurutma sezonu uzadı. Bu yüzden gurbetçilerin geri dönüş yaptıkları döneme yetişmediği için Avrupa’ya satışlarımız düştü. Kargo ile gönderim yapıyoruz. Asla mideye dokunmuyor. Her acı yenmiyor. Ama bizim acımız kalıcı değildir. Bir anda yakıyor ama sonra gidiyor. Diğer acılar yendiği zaman mideyi rahatsız eder. Ama, çoğu acı yiyemeyen kişi bu biberi yediğinde midesinin rahatsız olmadığını rahatlıkla söylüyor”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN