Erdoğan NATO Zirvesi öncesinde Biden'la görüştü: Tekrar görüşmek istedi biz de 'olabilir' dedik

Madrid'de gerçekleştirilecek olan 'NATO Liderler Zirvesi' toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ortaya koydukları duruştan taviz vermeyeceklerini açıkladı. Erdoğan ayrıca İspanya'daki zirve öncesinde ABD Başkanı Biden ile görüştüğünü kaydederek "ABD Başkanı Biden ile görüşme yaptık. Bugün ya da yarın tekrar görüşme arzusunu dile getirdi, biz de 'olabilir' dedik" açıklamasında bulundu.

Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Madrid'de gerçekleştirilecek olan 'Nato Liderler Zirvesi' öncesi basın toplantısı düzenledi.

Madrid'deki zirvede İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusundaki duruşlarından taviz vermeyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve öncesinde ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştüğünü açıklayarak "ABD Başkanı Biden ile görüşme yaptık. Bugün ya da yarın tekrar görüşme arzusunu dile getirdi, biz de 'olabilir' dedik" dedi

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile ikili görüşme gerçekleştirmeyeceklerini duyuran Erdoğan "Bitti o iş. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler. Vermedikleri takdirde yol haritamızı çizeriz" diye konuştu.

Türkiye'nın NATO'nun 70 yıllık üyesi olduğunu kaydeden Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Bu sabah beyaz perdemizin güçlü isimlerinden Cüneyt Arkın'ı kaybettik. Allah amelince rahmet eylesin. Bütün ailesine, yakınlarına ve ülkemizin tüm sanat severlerine şahsım milletim adına başsağlığı diliyorum.

HAKLI TUTUMUMUZU BİR KEZ DAHA MUHATAPLARI İLE PAYLAŞACAĞIM

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına yaklaşımımız herkesin malumudur. Türkiye'nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK, PYD uzantılarının bu ülkelerde rahatça hareket etmesinden duyduğumuz rahatsızlık ve haklı tutumumuzu bir kez daha muhatapları ile paylaşacağım.

İlgili ülkelerin liderlerinin katılacağı bir dörtlü zirve de gerçekleştireceğiz. Bu talepleri dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez. Ukrayna'daki savaşın bir an evvel sona erdirilmesi için adım atmak zorundayız. En anlamlı ilerleme Türkiye'de gerçekleşen zirvede olmuştur.

NATO TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ DİKKATE ALMAK ZORUNDA

Beklentimiz ittifak dayanışmasının ortaya konulması. İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olacaksa PKK'nın bu ülkelerde hareket etmesine mani olmalı. Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorunda. Aksi düşünülemez. İsveç ve Finlandiya konusunda haklı tutumumuzu anlatacağım.

BİZ NATO'NUN 70 YILLIK ÜYESİYİZ

Biz NATO'nun 70 yıllık üyesiyiz. Türkiye rastgele NATO'ya katılmadı. Dolayısıyla bu sabah ABD Başkanı Biden ile görüşme yaptık. Bugün ya da yarın tekrar görüşme arzusunu dile getirdi, biz de 'olabilir' dedik. Gerekirse NATO Zirvesi'nde de bir araya geleceğiz.

ABD'yle olan en önemli görüşmemiz F-16'ydı. Orada da oyalama meselesi devam ediyor. Artık biz bunların iyice ne olduğunu biliyoruz. Darbe girişimi yapan FETÖ'nün kaçtığı yer neresi oldu Yunanistan. Bu teröristleri bunlar el bebek gül bebek beslediler. Bunları artık biz yutmuyoruz. Türkiye'ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz.

F-16 konusunda oyalama taktiği var. Bunlar görüşülecek. Kararlı duruşumuzdan taviz vermeyecek, aynı şekilde yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.

KURU LAF İSTEMİYORUZ

Biz 4'lü görüşmeyi tekrar yapacağız. Finlandiya ve İsveç'le. Biz tabii kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz. Artık orta sahada top çevirmekten bıktık. Bunları da Sayın Biden'la görüşmemizde dile getireceğiz. Bunları hep yaşadık. Her türlü terörist saldırıya uğradık ve bunları anlatacağız. Konuşuyorlar aynı günün akşamı İsveç devlet televizyonunda terörist başı çıkmış söyleşi yapıp Türkiye'ye veriyor veriştiriyor.

İsveç yönetimi 'biz bunları terörist olarak kabul etmiyoruz' diyerek caddelerde yürüyüş yapıyor. İsveç polisi de bunlara izin veriyor. Sadece İsveç de değil. Aynı şey Hollanda Almanya Yunanistan'da da var.

YUNANİSTAN'A KAPIYI KAPATTIK

Miçotokis'le ikili görüşme yapmam mümkün değil. Yunanistan'la yüksek düzeyli stratejik toplantımız vardı, bunu kaldırdım. Artık yapılması mümkün değil, bitti o iş. O kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler. Vermedikleri takdirde yol haritamızı çizeriz.

Bölgesinde en önemli güç Türkiye. NATO Türkiye gibi bir gücü kaybetmeyi göze alabilir mi? Biz tavizsiz yürüyüşümüzü devam ettireceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (45)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
45 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN