İspanya Başbakanı Sanchez'den İsveç ve Finlandiya çıkışı: Şimdi olmasa bile ileride NATO'ye üye olacaklar

İspanya Başbakanı Sanchez'den İsveç ve Finlandiya çıkışı: Şimdi olmasa bile ileride NATO'ye üye olacaklar

Madrid'de düzenlenecek olan 'NATO Liderler Zirvesi' öncesinde açıklamalarda bulunan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsveç ve Finlandiya'nın şimdi olmasa dahi ileride NATO'ya üye olacaklarını kaydederek "İki önemli demokrasi, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olmaları İttifak'ın en büyük başarılarından biri olacaktır. Bu birleşme şimdi burada olmazsa daha sonra olacaktır" açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi'ne ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 28-30 Haziran'da Madrid'de NATO Zirvesi'nin gerçekleştirileceği IFEMA Fuar Merkezi'ni ziyaret etti. İkili ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İspanya Başbakanı Sanchez, 30'u üye 44 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının yer alacağı Madrid'deki zirvenin, NATO'nun tarihindeki en üst düzey ve en kalabalık katılımlı zirve olduğunu söyledi.

"TARİHİ BİR TOPLANTI"

Buluşmaya ev sahipliği yaptığı ve NATO'ya sunduğu katkılardan dolayı İspanya'ya teşekkür eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Madrid zirvesinin tarihi bir toplantı niteliği taşıdığını belirtti. Stoltenberg, Madrid'deki NATO Zirvesi'nde, ittifakın "daha tehlikeli ve daha az öngörülebilir bir dünyada" önündeki yol haritası olacak Stratejik Konsept belgesinin kabul edileceğini belirtti.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİ KONUSUNDA İLERLEME SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

NATO Liderler Zirvesi'nde, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın başvurularının da ele alınacağını kaydeden Stoltenberg, bu konuda ilerleme sağlamak istediklerini belirtti. Stoltenberg ayrıca NATO'nun savunmaya daha fazla yatırım yapmak istediğini kaydetti.

"UKRAYNA'YA DESTEK DEVAM EDECEK"

Caydırıcılık ve güvenlik konusunda daha fazla yüksek hazırlıklı kuvvetin bulundurulacağı ciddi bir değişim üzerinde uzlaşı sağlanacağını aktaran Stoltenberg, ayrıca Rus işgali altındaki Ukrayna'ya kapsamlı destek paketi için anlaşmaya varılacağını duyurarak Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini bildirdi.

"FİNLANDİYA VE İSVEÇ ŞİMDİ OLMASA BİLE DAHA SONRA NATO'YA ÜYE OLACAK"

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan ve Türkiye'nin endişelerini henüz gidermeyen Finlandiya ve İsveç'in başvurularının da bu zirvede önemli bir yeri olduğunu belirterek NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in bunun için yoğun bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olması halinde İttifak'ın başarı yakalayacağını kaydeden İspanya Başbakanı Sanchez, iki ülkenin NATO'ya üye olacağını vurgulayarak "İki önemli demokrasi, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olmaları İttifak'ın en büyük başarılarından biri olacaktır. Bu birleşme şimdi burada olmazsa daha sonra olacaktır" açıklamasında bulundu.

Sanchez, 30 Haziran'a kadar sürecek zirvede NATO üyesi ülkelerin ve davetlilerin "küresel meydan okumaları tartışacağını, tehditlerin ne olduğunu, buna karşı koyacak kaynakları ve bunu ne şekilde kullanacaklarını belirleyeceklerini" ifade etti.

"NATO İÇİNDEKİ AB ÜYELERİ OLARAK BİRLİK MESAJI VERECEĞİZ"

Rusya'ya karşı net bir tavır takınmaya devam edeceklerini dile getiren Sanchez açıklamalarını şu şekilde noktaladı:

"Hedefimiz çok açık. Gerek NATO gerekse NATO içindeki AB üyeleri olarak birlik mesajı vereceğiz. Demokrasilerimizi birleştiren değerleri, insan haklarını, BM tarafından belirlenen kurallara bağlı uluslararası düzeni garanti etmeyi vurgulayacağız"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN