Babacan: 2,5 milyar doları cayır cayır yaktılar

DEVA Partisi lideri Babacan partisinin haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan, yeni ekonomi modeli tartışmasını işaret ederek; 'bir isim önerilecekse 'Erdoğan'ın Gerileme Dönemi Modeli' olmalı' ifadelerini kaydetti.

Partisinin haftalık değerlendirme toplantısında konuşan DEVA Partisi lideri Babacan, yeni ekonomik model konusundan Hazine'nin faiz borcuna, Erdoğan'ın talimatla faiz düşürmesinden sistem değişikliği olmasına gerektiğine, OHAL değerlendirmesi ve ittifak sorularına yanıt vermek üzere birçok konuya değindi.

'2,5 MİLYAR DOLARI CAYIR CAYIR YAKTILAR'

Kurun artışına ilişkin değerlendirmede bulunan Babacan İktisat ilminde olmayan şeylerin peşinde koştuklarını belirterek şu sözleri kaydetti:

''Cumhurbaşkanı, bir ayet okuyarak, yokluk, yoksulluk, açlık konusunda halkımıza sabır tavsiye etti. Bu açlık, yoksulluk, enflasyon bir doğal afet değil. Bu kriz, Erdoğan’ın kötü yönetiminin sonucu çıkmış bir kriz. Döviz müdahalelerinin etkisi ne? Koca bir sıfır. Faydası yok. Ekside olan Merkez Bankası, daha da eksiye düştü. Döviz borcu artıyor. Kur, biraz düştü. Şu anda tarihi rekor seviyesinde dolaşıyor. Milli paramız en değersiz anını yaşıyor. Elektrik faturamıza, ekmek fiyatlarına, ayçiçek yağına, A'dan Z'ye her şeye gelen zam, yağ tenekelerine vurulan kilit bunların hepsi Erdoğan’ın ve Bahçeli’nin imzasını taşıyan sonuçlar. İki gün önce, piyasa tahminlerine göre 2,5 milyar doları cayır cayır yaktılar. ‘Yaktılar’ diyorum, çünkü Merkez Bankası döviz sattığında işe yaraması lazım. Hiçbir işe yaramadı. Bir tanesi de demiyor, diyemiyor ki 'Biz bu borç aldığımız dövizleri neden yaktık.' Bu kadar olmaz.

Anladık Ekonomi bilimine yönelik bir bilginiz yok. Bu kadar öğrenmeye kapalı bir zihin olabilir mi? Sen, öğrenmek için okuma, öğrenmek için ilme bakma, düzgün iktisatçıları dinleme; ardından, büyük bir deneme-yanılma süreci başlat ve her seferinde batır. Yine ders almıyorlar, yine ders almıyorlar. Yarın TCMB'nin ne yapacağını göreceğiz. Dün ne dedi? Bana ders vermeye kalkıyor dedi.''

'BU YIL ÖDENEN FAİZ 180 MİLYAR, GELECEK YILIN İSE 240'

Erdoğan'ın talimatla faizi düşürdüğünü vurgulayan Babacan, şu sözlerle niçin ülkeye tekrar tekrar zarar verdiklerini sordu:

''Bunlar ne yapıyor? Benzine kibrit çakıyor, yanıyor. Üç kere yaptılar. Anlamıyorlar. Öğrenmiyorlar, anlamıyorlar. Türkiye sizin deney tüpünüz değil, bu millet de sizin deney kobayınız değil! 3 kere denediniz, faiz talimatla düşmez. Niçin tekrar tekrar ülkeye zarar veriyorsunuz? Bir de Nas diyor. Merkez Bankası'nın talimatla faizini indiren Erdoğan, dövizin çıkmasına sebep oldu. Merkez Bankası’nın faizini talimatla 4 puan indirten Erdoğan, Hazine’nin borçlanma faizinin tam 6 puan artmasına sebep oldu. Senin anladığın şekliyle nas, sadece Merkez Bankası faizi için mi geçerli? Hazine’nin faizlerini patlattığınızdan niye bahsetmiyorsunuz? Senin anladığın Nas, sadece TCMB'nin faizinde mi? Bu yılki ödenen faiz 180 milyar. Gelecek yılın bütçesinde 240 milyar. Bu tabii eski kura göre, kur çıktı mı, faiz çıktı mı bu ne olacak? Daha da çıkacak. Bu faiz borç. Talimatlarıyla TCMB'nin faizini düşürüyor. Hazinenin ödediği faiz ne oluyor? Benim alanım Ekonomi diyordu. Bunun kitabını yazdık diyordu. Karne ortada; yüksek kur, yüksek borçlanma faizi, gerisi laf salatası. İşte Erdoğan yüzünden hazine, borçlanırken yüzde 23 faiz ödeyecek. Beş yılda ödenecek.

TERKEDİLMEK İSTENEN ÜLKE OLDU BURASI

Ekonomimizi mahvettiler, berbat ettiler. Bunlar yüzünden 70 yaşında emeklilerimiz yağmur altında ekmek kuyruğunda bekliyor. Esnafımız ışık açmadan müşteri bekliyor. Buzdolapları boş. Arabaların depoları boş. Tencereler kaynamıyor. Israrla, inatla devam ettiğiniz bu hatalar yüzünden insanlarımız bu ülkeyi terk etmek istiyor. Gençlerimizin terk etmek istediği bir ülke oldu burası.''

'HER TÜRLÜ CAMBAZLIĞI DENİYORLAR'

Döviz endeksli tahvile tepki gösteren Babacan, sağlık çalışanlarının grevde olmasıyla ilgili dilekte bulunarak şunları ekledi:

''Vatandaşımız elindeki 3 kuruşun erimemesi için döviz alabiliyor. Kendi vatandaşımız kendi parasına güvenmiyor. İç piyasa için dövize endeksli tahvil çıkartacaklarmış. Bir ülkenin hazinesi, kendi vatandaşına borçlanırken, başka bir ülkenin para birimiyle borçlanır mı? Hani millîlik? Hani yerlilik? Nerede kaldı millilik? Her türlü cambazlığı deniyorlar! Kaybedecek bir dakika bile yokken böyle ciddiyetsiz bir iktidar var karşımızda. Yargıda adalet kalmadı. Hastanelerde sağlık kalmadı. Bugün sağlık çalışanlarımız grevde. Ameliyatlar yapılamıyor. Sağlık çalışanlarımızın gün yüzü göremediği günlerden geçiyoruz. 36 saatlik nöbetlerle ayakta durmaya çalışıyorlar. Temennimiz, bu adaletsizliğin sona ermesi ve sağlık personelimizin huzurlu çalışma ortamının tesis edilmesidir. Sağlık çalışanlarını mesleklerinden soğutan koşulları ortadan kaldıracağız.''

'TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ, HERKES İÇİN GÜVENCEYE KAVUŞTURACAĞIZ'

Ekonomik krizden çıkışın yolunun sistem ve iktidar değişikliği olduğunu belirten Babacan sözlerine OHAL ve temel haklar, özgürlükler konularına değinerek şöyle devam etti:

''Bu krizden çıkışın yolu belli. Hem maliyetleri hem de fiyatları aşağı çekmenin yolu belli: Bunun yolu hem sistem hem de iktidar değişikliği. Bugünkü iktidara ayrılan sürenin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sistem değiştireceğiz. Ülkeyi gece yarısı kararnameleri ile karanlığa sürükleyen bu ucube sistemden arındırıp hukukun üstün olduğu parlamenter sisteme döneceğiz. Türk, Kürt, Sünni, Alevi, hiç fark etmez. Yaşam tarzı, cinsiyeti, sosyal statüsü hiç fark etmez. Temel hak ve özgürlükleri, herkes için güvenceye kavuşturacağız. Demokrasimiz girdiği her çatışmadan galip çıkmıştır. Yerli yersiz OHAL uygulamaları demokrasimize zarar veren uygulamalardır. OHAL’in özü anayasanın temel haklarla ilgili maddelerinin bir süre için askıya alınmasıdır. OHAL’in gibi ihtimallerin konuşulur hale gelmesi dahi hükûmetin ekonomiyi hangi noktaya getirdiğini göstermektedir. Bu tür düşünceler ve olası uygulamalar ekonomik krizi derinleştirip tam bir çöküşe dönüştürür. Hükûmetin acilen bu tür dedikoduları kesin bir dille reddetmesi gerekir.''

'ERDOĞAN'IN GERİLEME DÖNEMİ MODELİ'

Yeni ekonomik modele ilişkin ülkenin beceriksiz yönetildiğini dile getiren Babacan ittifak sorularına gelecek günlerde açıklayacaklarını söyleyerek şunları ekledi:

''Bir zamanlar Türkiye modeli var dünyada, herkes Türkiye modelinden bahsediyordu. Bizden heyetler istediler. Her alanda reformlarımızı gittik anlattık. Gerçek Türkiye modeli o dönemde yaşandı. Şu anda bir modelden bahsedeceksek, illa ki bir model adı vereceksek 'Erdoğan'ın Gerileme Dönemi Modeli' diyebiliriz. Koskoca ülkenin bu kadar beceriksiz yönetilmesinin bedelini kendileri ödemiyor. İfadelere bakın. 'Benim kaybedecek çok şeyim var. Senin bir maaşın var' diyor. Bir ülkenin yöneticileri sadece ve sadece varlıklı insanların varlıklarını koruma üzerinden bir ekonomik model oluşturabilir mi? Kafa bu. Zaten zengin olanın, varlığı olanın işine yarıyor. Dövizi olanın, hazine bonosu olanların işine yarıyor. Varlığı olanın varlığına varlık katma modeli var. Alınları açık, başı dik yürüyemiyorlar artık. Toplumdan koptular. Ülkenin ekonomisine zarar veriyorlar.

Bu hükümetin gitme haberi yetmez, yerine çok daha iyi olanın gelmesi bu ekonomiyi düzeltir. Biz sistem değişikliği ile çalışmamızı hazırladık. Ekonomi ve finansla ilgili eylem planımızın taslağı bitti. Yeni seçimlerde DEVA partisi yalnız mı ilerleyecek, bir ittifak içinde mi olur gelecek günlerde karar verip açıklarız.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN