Son dakika! Erdoğan: Kur dediğin bugün artar yarın düşer

Son dakika! Erdoğan: Kur dediğin bugün artar yarın düşer

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzmanların ‘ekonomi biliminde yeri yok’ dediği faiz politikasından geri dönüş olmayacağını bir kez daha yineledi. Erdoğan, "Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir. Hiçbir zaman faizci olmadım, bugün de değilim, yarın da olmayacağım" dedi. Döviz kurundaki yükselişe dair "Kur ve enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer" yorumunu yapan Erdoğan, MB'nin döviz müdahalesine ilişkin ise "Böyle müdahale etmesi gerekiyorsa yapar" ifadelerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Burada önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın gündeminde yine 'düşük faiz' politikası vardı.

Erdoğan, "Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir" diyerek düşük faiz politikasının devam edeceğinin sinyallerini verdi. Yüksek faizi 'sömürü' olarak nitelendirerek, o düzene geri dönülmeyeceğini vurguladı.

Döviz kurlarındaki oynaklığa da değinen Erdoğan, "Kur dediğin bugün artar, yarın düşer" yorumunu yaptı.

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) döviz müdahalesine ilişkin açıklama yaptı, "Merkez Bankası'nın yasasında var. Böyle müdahale etmesi gerekiyorsa yapar" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Bütçenin Genel Kurul çalışmalarından sizlere başarılar diliyorum. En önemli görevlerden biri olan bütçe çalışmaları, vekillerin birikimleri ve kabiliyetlerini ortaya çıkaran mecralardır. Yakından takip ettiğim bütçe görüşmeleri sürecinde yer alan arkadaşlarımın her birini tebrik ediyorum. İnşallah 2022 bütçemizi hükümetimiz, milletimiz ve ülkemize kazandıracağız.

HER MÜCADELEYİ KAZANDIK

Yatırım, istihdam ve üretim odaklı büyüme stratejisi ile yolumuza devam edeceğiz. IMF ile yapılan ilk anlaşmanın yapıldığı 1947'den itibaren ekonomi politikalarımız küresel sistemin kontrolüne girdi. Menderes'ten Özal ve Erbakan'a ülkeyi kendi rotasına döndürmek isteyenler hukuk ve ahlak dışı saldırılara maruz kalmıştır.

Bir dönem karşımıza vesayeti çıkardılar. Bir dönem önümüze terör örgütlerini sürdüler. Bir dönem FETÖ'cü hainler ile saldırıya geçtiler. Her mücadeleyi kazandık.

HİÇBİR ZAMAN FAİZCİ OLMADIM

Tayyip Erdoğan ne dedi ise bugün de aynısını söyler. Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir. Hiçbir zaman faizci olmadım. Bugün de değilim, yarın da olmayacağım. Ama siz mandacı kafasınız. İstiyorlar ki, ülke yansın, bitsin, mahvolsun. Kendileri hiçbir şey yapmadan iktidara gelsinler. İstiyorlar ki, bu millet kendi aklını bir kenara bıraksın başkalarının aklı ve çıkarı ile hareket etsin. Biz bu kifayetsiz müfterislere çok beklersiniz diyoruz. Bu mankurtlara hadi oradan diyoruz. Her yola başvuranlara kazanamayacaksınız diyoruz.

TÜRKİYE YÜKSEK FAİZİ TERK ETTİ

Para baronlarına karşı hangi mücadeleyi verdiysek, faiz lobisi ve üretim düşmanlarına karşı aynı mücadeleyi veriyoruz. Girdiğimiz hiçbir yoldan nasıl dönmediysek bu yoldan da dönmeyeceğiz. Türkiye artık yüksek faiz üzerine kurulu para politikasını artık terk etti.

Kur fiyat artışlarından kaynaklanan olumsuzlukları yakından izliyoruz. Önemli bir kısmı küresel dalgalanmalar nedeniyle olsa da fahiş fiyat artışının mantıklı bir izahının olmadığını görüyoruz.

BÜYÜME RAKAMLARI

Üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 7.4 olarak açıklandı. Bu büyüme oranıyla G-20 içinde ilk sırada yer alıyoruz. 2021 yılını çift haneli büyüme ile kapatacak bir yere doğru gidiyoruz.

Eskiden olduğu gibi yüksek faiz sisteminde devam etseydik belki de bu büyüme rakamlarını göremeyecektik. Bu değişimi ya şimdi yapacaktık ya da bir neslin daha hayallerinden uzak kalmasına rıza gösterecektik. Şu anda tüm sektörlerle yeni yatırımlarla, makinelerle, kesintisiz kapasite büyütme çabasındayız.

ÇIKSIN BİRİSİ DESİN Kİ SİZ YANLIŞ YAPIYORSUNUZ...

Faiz zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan bir melanettir. Çıksın birisi siz faizi düşürerek yanlış yapıyorsunuz desin, çıksın birisi yüksek faiz ve düşük kur istihdamı artırır desin diyemez çünkü doğrusu bizim yaptığımızdır.

KUR DEDİĞİN BUGÜN ARTAR YARIN DÜŞER

Faiz düştüğünde paradan para kazanan dışında kimsenin kaybı olmaz. Kur dediğin bugün artar yarın düşer, enflasyon dediğin bugün artar yarın düşer. Siyasette olduğu gibi ekonomide de dünya 5'ten büyüktür diyoruz. Çok daha tutarlı bir ekonomi politikasıyla ülkemizi hedeflerine ulaştırmak istiyoruz.

STOKÇULARA BU ÜLKEYİ MEZAR EDECEĞİZ

Tüm büyük ekonomiler faizleri altta tutarken enflasyonda yükselişle karşı karşıya. Biz bu mücadeleyi verirken doların yükselmesini bekleyip, malını 2 kat, 3 kat artıranlara söylüyorum, sonunuz hüsran olacak. Stokçulara bu ülkeyi biz mezar edeceğiz. Stokçuluk bizim dinimizde haramdır bunu yapamazsınız yapanlar varsa bunun bedelini ödeyecekler. Osmanlı bunun bedelini çok ağır ödetti biz de ödeteceğiz. Kur manipülasyonu ile ülkesini soymaya çalışanlar kendi evlatlarına kast ediyorlar. Bu işi yapanlara çok ağır bedel ödeteceğiz.

SÖMÜRÜ DÜZENİNE DÖNMEYECEĞİZ

Yüksek faiz, düşük kur üzerine kurulu sömürü düzenine bir daha bu ülke dönmeyecek. İşimize aşımıza bir daha kimseyi müdahale ettirmeyeceğiz.

Ne yaptığımızı, nasıl yapacağımızı, hangi risklerle karşılaşacağımızı, hangi sonuçlar elde edeceğimizi biliyoruz. Türkiye'yi güçlü ekonomiye de kavuşturacağız. Gelişmiş ülkeler arasında yerimizi alana kadar bize durmak, duraksamak, tereddüt etmek yoktur.

Dünyada enerji fiyatlarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığında biz hanelerde kullanılan doğal gazı 4'te 1, elektriği yarı fiyatına insanlarımıza sunuyoruz. İşte bilboardlara asmışlar, bunlarda utanmak yok. Ne diyorlar zam, zam, zam, utanın ya utanın. Şu anda Avrupa'da enerji fiyatlarına bakın.

Petrolden üretilen akaryakıtı Avrupa dahil bölgemizde en ucuza veren ülke biziz. Hangi yüzle kalkıp da bu tür bilboardlara asabiliyorsun?

KİMSEYİ HAYAT PAHALILIĞINA EZDİRMEYECEĞİZ

Utanmak, haya yok. Biz vatandaşımızı düşünüyoruz ama siz hırsızları koruyorsunuz.TOKİ'nin varlıklarına el koyanları koruyorsunuz. Sizin karakteriniz bunlar üzerine kuruludur. Alım gücü düşen dar gelirli vatandaşlarımızı rahatlatacak adımları birer birer hayata geçirmeye hazırlanıyoruz.

Milletimiz müsterih olsun, hiçbir insanımızı ne işsizliğe mahkûm ettireceğiz, ne hayat pahalılığı altında ezdireceğiz, ne de sahipsiz bırakacağız.

İki destek paketini burada yeniden hatırlatmak istiyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik pakette 50 kişinin altında çalışanı olan firmalara istihdama kattıkları her bir kişi için 100 bin TL'ye kadar krediye erişim imkanı sağlıyoruz. İstihdam yapacak işletmelere faizsiz kredi imkanı sağlamış olacağız. Amacımız 50 bin yeni, istihdamın önünü açmaktır. İmalata dayalı ithal ikamesi destek paketinde uzun vadeli kredi imkanı oluşturarak üretime öncelik veren yatırımları destekliyoruz. Yakın tarihlerde yaşananlardan özellikle çıkarılması gereken en önemli derslerden biri demokrasimizin kazanımlarına yönelik hak ve özgürlüklere, bunların garantisi olan bağımsız ve tarafsız, adalet sistemine sahip çıkmamız gereğidir.

Milletimiz her alanda olduğu gibi adalet hizmetlerinde de en iyiye layıktır. Türkiye'nin gücüne güç katacak yolun hukuk ve demokrasiden geçtiği inancıyla hükümetlerimiz döneminde adalet alanında reform irademizi canlı tuttuk. 5 yargı paketini hayata geçirdik.

YENİ YARGI PAKETİ

Bugüne kadar uygulamaya geçirdiğimiz reformlarla milletimizin değişen ihtiyaçlarını karşılayacak hukuki düzenlemeler yaptık. Adalet Bakanlığımız Meclisimizin takdirine sunacağımız yeni bir yargı paketinin daha hazırlıklarına başladı. Bu paketteki düzenlemelerle vatandaşlarımızla idarenin mahkemelik olduğu davaların temeline sulh yolunu koyma anlayışı hakim olacaktır. Tazminat davalarında uzun yargılamadan kaynaklı mağduriyetlerin önüne geçmek için ödeme yapılacak sistem getirilecek. Kadınlara yönelik taciz ve takip eylemlerinin cezalarını ağırlaştıracak düzenleme üzerinde de çalışıyor."

MB'NİN DÖVİZ MÜDAHALESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrası gazetecilere Merkez Bankası'nın döviz müdahalesine ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan, "Merkez Bankası'nın yasasında var. Böyle müdahale etmesi gerekiyorsa yapar" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (42)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
42 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN