Sonunu düşünen yaşlılara devlet eli! 65 yaş üzerine aylık müjdesi geldi, bakın kim ne kadar alacak

Sonunu düşünen yaşlılara devlet eli! 65 yaş üzerine aylık müjdesi geldi, bakın kim ne kadar alacak

65 yaş ve üstündeki vatandaşları sevindirecek bir haber gündemde! Devlet yaşlı vatandaşlarına yardım elini uzatıyor! 65 yaş üstüne aylık müjdesi! Kim ne kadar alacak? İşte tüm detaylar haberimizde...

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 860 bin kişiye aylık 2 bin 348 lira yaşlılık maaşı ödeniyor. Bu maaş sosyal güvencesi olmayan ve 65 yaşını dolduran vatandaşlara maddi destek sağlamak amacıyla ödeniyor.

ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLİ

engelli-ve-yasli-ayligi-odemesi-bayram-oncesine-cekildi.webp

Yaşlılık aylığı, asgari ücrete endeksli olarak belirlenmiştir. Artık çocuğu veya torunu işe girenlerin aylıkları kesilmiyor. Bu aylık, gelir durumu ve sosyal güvencesi olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşlara yönelik ödeniyor.

KİMLER YAŞLILIK MAAŞI ALABİLİR?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi herhangi bir sigorta güvencesi olmayan 65 yaş ve üstü kadın ve erkekler, yaşlılık aylığından yararlanabilirler. Gelir durumu asgari ücretin net tutarının üçte birinden düşük olanlara aylık bağlanır. Hanedeki diğer fertlerin geliri dikkate alınmaz.

BAŞVURU VE BELGELER

Yaşlılık aylığı için başvuruda bulunacak vatandaşların kimlik, 2 adet vesikalık fotoğraf, fakirlik durumunu gösteren belge, resmi belge ile maaş alınmadığını kanıtlayan belge, mal bildirimi, sağlık kurulundan alınan rapor ve başvuru dilekçesini sunmaları gerekiyor. Başvurular, ikamet adresine bağlı sosyal yardımlaşma vakfına veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılabilir.

YAŞLILIK MAAŞI VE ENGELLİLER

Yüzde 70 ve üzeri engeli olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, kişi başına düşen gelir şartını sağlamaları durumunda yaşlılık aylığı yerine engelli aylığından yararlanabilirler. Yüzde 40 ile yüzde 70 arası engeli olanlar ise sadece yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

ERKEN YAŞLANANLAR VE EMEKLİLİK

1be75c02-9cb2-e911-80ef-a0369f7d1486.jpg​​​​​​​

Erken yaşlanmanın Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi halinde, 55 yaşını dolduran ve en az 5400 gün prim ödemesi olan bireyler emekli aylığına hak kazanabilirler.

UNUTULAN HAKLAR VE KESİNTİLER

65 yaş aylığına ve engelli aylığına hak kazananlar, 10 ay boyunca maaşlarını almadıklarında haklarını kaybederler ve maaş ödemeleri durdurulur. Ayrıca, mağazada sigortalı ve maaşlı çalışanlar, yaşlılık aylığı alamazlar.

TOPTAN ÖDEME

789892.png​​​​​​​

Kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurup yaşlılık, malullük aylığına hak kazanamayanlar, işten ayrılan veya işyerini kapatanlar toptan ödeme alabilirler. Başvurular il müdürlüklerine yapılmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN