Soylu '14 Mayıs darbe girişimidir' söylemini devam ettirdi: Bunların hepsi Amerika'nın çocukları...

Geçtiğimiz gün genel seçimlerin gerçekleşeceği 14 Mayıs gününü 'siyasi darbe girişi' şeklinde değerlendiren ve tepkilerin odağı olan Soylu, sosyal medya hesabından bu tutumu devam ettirdi. '14 Mayıs’ta siyasi bir darbe yapmak istiyorlar' söylemini kendisinin değil ABD Başkanı Biden'ın dediğini iddia eden Soylu, "Birileri de çıkmış, bana laf yetiştiriyorlar. Ya ben sizin kim olduğunuzu biliyorum zaten. Meclis’te yüzünüze söyledim, hepsi bunların Amerika’nın çocukları…" dedi.

İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, önceki gün Fatih’teki İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nı ziyareti sırasında tartışma başlatan ifadeler kullandı. İktidarın 'dış güçler' söylemine devam eden Soylu 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için 'siyasi darbe girişimi' tanımı yapmıştı.

Soylu konuşmasında, "14 Mayıs 2023, Batı'nın siyasi darbe girişimidir. Türkiye'yi tasfiye etmeye yönelik hazırlıkların 14 Mayıs'ta her birini bir araya getirerek oluşturulabilecek darbe girişimidir. Bunu ben söylemedim. Bunu bugün Amerika'nın başındaki zat yıllar önce söyledi. Yıllar önce denedikleri bütün yöntemler berhava olunca ancak böyle bir yöntemle Türkiye'yi ele geçirebileceklerini ifade ettiler" ifadelerini kullanmıştı.

'AMERİKA'NIN ÇOCUKLARI...'

Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı Twitter'dan gerçekleştirdiği paylaşımda, “14 Mayıs darbe girişimidir” iddiasına devam etti. '14 Mayıs’ta siyasi bir darbe yapmak istiyorlar' söylemini kendisinin değil ABD Başkanı Joe Biden'ın söylediğini iddia eden Soylu, 'Amerika'nın çocukları...' başlıklı videolu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"14 Mayıs’ı siyasi bir darbe yapmak istiyorlar. Bunu söyleyen ben değilim, bunu söyleyen Amerika’nın başkanı Biden. Hem de yıllar önce söyledi… Dedi ki; ‘Türkiye’yi Gezi Olayları’nda yenemedik. Türkiye’yi 17-25 Aralık Darbesi’yle yenemedik. Türkiye’yi 6-8 Ekim Olayları’nda yenemedik. Türkiye’yi 15 Temmuz Darbesi’nde yenemedik. Türkiye’yi ekonomik saldırılarla yenemedik. Tayyip Erdoğan’a bize tabi olmamasının hesabını soracağız. Nerede? Seçimde soracağız. Herkesi bir araya getireceğiz ve onu yıkacağız’ diyor. Biden sen mi kazanacaksın, Türk milleti mi kazanacak? Birileri de çıkmış, bana laf yetiştiriyorlar. Ya ben sizin kim olduğunuzu biliyorum zaten. Meclis’te yüzünüze söyledim, hepsi bunların Amerika’nın çocukları…"

BIDEN NE DEMİŞTİ?

Soylu, daha önceki paylaşımlarında ABD Başkanı Biden’ın 2020 ABD başkanlık seçimleri esnasında demiş olduğu, “Türkiye’deki muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım” sözünü anımsatmıştı. Biden, başkan adayıyken Türkiye’deki muhalefetin desteklenmesi gerektiğini ifade edince Biden'a birçok kesimden tepki gelmişti. Biden'ın o günkü konuşmalarına bakıldığında ise Soylu'nun iddia ettiği gibi, "Siyasi bir darbe" cümlelerine rastlanılmıyor.

Biden'ın konu ile ilgili olarak cümleleri şu şekildeydi:

"Bence ona (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamentoya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için… Bu iş bir süre iyi gidiyordu.

Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli.

Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için hâlâ var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbeyle değil, seçim süreciyle. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.

Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya’ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil. Uzun bir zaman önce o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak."

İlgili Haberler