Taksim'de 1 Mayıs müdahalesi: Gözaltı sayısı artıyor

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 164 kişi gözaltına alındı. Valilik, konuya ilişkin açıklama yaptı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bugün tüm yurtta zamlara, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her sene olduğu gibi bu sene de sıkı güvenlik önlemleri alındı. İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs tedbirleri kapsamında alınan karar doğrultusunda, saat 06.00'dan itibaren Taksim Meydanı'na çıkan yollar kapatıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) aktardığına göre Taksim’e yürümek isteyen en az 130 kişi gözaltına alındı. ÇHD, gözaltıların büyük kısmının sağlık kontrolü ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüleceğini aktardı.

hh.jpg

GENÇLİK KOMİTELERİ ÜYELERİNE GÖZALTI

Beşiktaş Akaretler'den Taksim'e yürümek isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri gözaltı alındı. 40'a yakın kişi gözaltına alındı.

MÜCADELE BİRLİĞİ ÜYELERİNE GÖZALTI

Şişli Harbiye'de ara sokaklarından ellerinde pankartlarla Taksim'e çıkmaya çalışan 8 kişilik gruba polis müdahale etti. Mücadele Birliği üyesi olduğu öğrenilen 8 kişi gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Taksim'de pankart açan 2 kişi gözaltına alındı

Taksim Meydanı'nda bir binanın çatısına çıkıp pankart açan 2 kişi slogan attı. Polisin kısa süre içinde müdahale ettiği eylemciler gözaltına alındı. Polis binaya asılan pankartları kaldırdı.

hk.jpg

HKP ÜYELERİNE GÖZALTI

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Beşiktaş’ta toplanarak Taksim’e yürüyeceklerini duyurmuştu. Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda bir araya gelen HKP yöneticileri ve üyeleri yasaklanan Taksim’e yürümek istedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler Beşiktaş'ta sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi aldı. Saat 10.00 sıralarında üzerlerinde HKP üyesi bir grup Barbaros Bulvarı'ndan Taksim'e yürümek için harekete geçti. Ancak gruba polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruptakiler gözaltına alındı. Gözaltına alınan 29 kişi polis minibüsüne bindirilerek götürüldü.

ÖĞRENCİ KOLEKTİF ÜYELERİNE GÖZALTI

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) aktardığına göre Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi beş öğrenci ve Kafe – Bar Çalışanları Dayanışması’ndan üç işçi Taksim Meydanı’na yürürken gözaltına alındı.

hkk.jpg

TIP ÖĞRENCİLERİNE GÖZALTI

Şişli Harbiye'de ara sokaklarından Cumhuriyet Caddesi'ne çıkan 8'i kadın, 4'ü erkek 12 kişi ellerinde dövizlerle Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Polis, slogan atarak yürüyen gruba müdahale etti. Tıp Öğrencileri Komisyonu (TÖK) üyesi olduğu öğrenilen grup gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü.

ENERJİ-SEN GENEL BAŞKANI GÖZALTINDA

Sendika.org'ta yer alan habere göre ise, polis tarafından gözaltına alınırken bir konuşma yapan DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, “İşçiler için buradayız. İnşaat işçileri için, enerji işçileri için buradayız. Haklı taleplerimizi yükseltmek, en demokratik haklarımıza sahip çıkmak için buradayız. Bir kez daha söylüyoruz. 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı’dır. Taksim emekçilere yasaklanamaz” dedi.

Dün gece şampiyonluk kutlamalarında alanın taraftar gruplarına açılmasını hatırlatan Keskin, “Futbol müsabakalarında, yılbaşı kutlamalarında her şey için Taksim Meydanı’nı kullananlar mahkemelerin verdiği kararlara rağmen işçilerin en temel haklarını yok sayarak 1 Mayıs alanını işçilere kapatmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA: 164 GÖZALTI

İstanbul Valiliği, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"İstanbul’da “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, Valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir. Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 şahıs yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN