Tarih eser kaçakçılığıyla mücadele: 7 yılda 8 bin 967 eser Türkiye’ye geri getirildi

Tarih eser kaçakçılığıyla mücadele: 7 yılda 8 bin 967 eser Türkiye’ye geri getirildi

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Başkanlığı, kuruluşunun 5. yılını geride bıraktı. Faaliyet gösterdiği günden itibaren 8 bin 967, 2002’den bu yana 13 bin 282 eser topraklarına geri döndü.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çatısı altında yürütülen kaçakçılıkla mücadele 5 yılını geride bırakırken Kaçakçılıkla Mücadele Başkanlığı, kaçırılan tarihi eserleri yurda geri getirmeye devam ediyor. Bu çalışmalar sonucu son 7 yılda yurda geri getirilen tarihi eser sayısı 8 bin 967 oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihi eser kaçaklığıyla ilgili verdikleri mücadeleyi değerlendirdi. Bakan Ersoy, “2018’den bu yana yaklaşık 8.967 eseri ait olduğu topraklara geri getirdik. Kültürel mirasımıza sahip çıkma sorumluluğuyla, kaçırılan her eserimizin izini sürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

yeni-proje-kopyasi.jpg

Bu kapsamda, dünya genelinde gerçekleştirilen iş birlikleri, hukuki süreçler ve bilimsel çalışmalarla birçok önemli eser Türkiye'ye iade edildi.

Son yıllarda Türkiye’ye kazandırılan en dikkat çekici 10 eserden biri Çingene Kızı oldu. Zeugma’nın kayıp parçaları arasında yer alan eserin iadesi Bowling Green Devlet Üniversitesi’nden (ABD) sağlandı. Çingene Kızı şu an Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor.

yeni-proje-002.jpg

Türkiye'ye kazandırılan bir diğer eser Roma Dönemi Zeugma Kökenli Stel oldu. M.S 2. yüzyıla tarihlenen eser, Venedik Kültürel Miras Koruma Birimi’nin iş birliğiyle Türkiye'ye geri getirildi.

yeni-proje-kopyasi-001.jpg

Sanat tarihçileri tarafından modern sanata ilham kaynağı olduğu belirtilen 6 bin yıllık Kiliya Tipi İdol, (ABD) Shelby White Koleksiyonu’ndan el konularak Türkiye’ye getirildi.

Mustafa Dede Tarafından İstinsah Edilen Kur’an-ı Kerim (İngiltere) Osmanlı hat ekolünün kurucusu Şeyh Hamdullah’ın oğlu Mustafa Dede tarafından yazıldı. 16. yüzyıla tarihlenen bu değerli Mushaf, titiz takip sonucu Türkiye'ye iade edildi.

Türkiye’ye kazandırılan eserlerden biri Roma İmparatoru Lucius Verus Heykeli. (ABD)Bubon Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla çıkarıldığı tespit edilen bu insan boyutundaki nadir bronz heykel, Manhattan Bölge Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma neticesinde Türkiye’ye geri getirildi.

Sidamara Lahdi’nin eksik parçası Eros Başı (İngiltere), Victoria & Albert Müzesi ile yürütülen başarılı diplomatik müzakereler sonucunda lahitle yeniden buluşturdu.

Osmanlı dönemine ait Şile Bozgoca Camii Kitabesi (Hollanda), uluslararası hukuki girişimler sonucunda Türkiye’ye getirilmiştir. Eser Şu an İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergileniyor.

yeni-proje-kopyasi-2.jpg

M.S. 2. yüzyıla tarihlenen, sanatsal detaylarıyla öne çıkan Boubon Antik Kenti Brozn Kadın Büstü, ABD’de yürütülen titiz araştırmalar ve hukuki süreçlerin ardından ait olduğu topraklara döndü.

Topraklarına geri dönen en dikkat çekici eserlerden biri Adana Ulu Camii Çinisi (İngiltere) oldu. Bonhams Müzayede Evi’nde satışa çıkarılan ve 2003 yılında çalındığı tespit edilen bu Osmanlı dönemi çinisi, müzayede sürecinde müdahale edilerek Türkiye’ye kazandırıldı.

Son olarak, bereket ve bolluğun sembolü olan Kybele Adak Heykeli (ABD), 1960’lı yıllarda yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış ve ABD’de dava süreci tamamlanarak Türkiye'ye iade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN