Tarımda çığır açacak yenilik! Gübre kullanmaya gerek kalmayacak! Yüzde 50 daha fazla verim sağlıyor

Tarımda çığır açacak yenilik! Gübre kullanmaya gerek kalmayacak! Yüzde 50 daha fazla verim sağlıyor

Tarımda yaşanan gelişmeler umut vaat ediyor. Her şeyin elektroniği çıkmıştı ama toprağın elektroniğinin yapılacağını kimse akıl edemedi. Hem elektronik olduğu hem de daha verimli bir hale geldi. İşte tüm detaylar…

İsveç'teki Linköping Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar doğrultusunda hidroponik alanlarda ya da çoğunluğu su ve köklerin tutunabileceği bir yerde oluşan ortamlarda topraksız bitki yetiştirilebileceği belirtildi. Çiftliklerde bitkilerin hızlı büyümesine yardımcı olacak 'biyoelektronik toprak' geliştirildi. İşte tüm detaylar…

%50 BÜYÜME SAĞLIYOR

Yapılan çalışmalar doğrultusunda elde edilen "eSoil" fidelerin büyüdüğü çerçeveye Entegre edilerek yapılan araştırmalar topraktan elektrik sinyalleri göndermenin bitkilerin ortalama %50 daha fazla büyümesini sağladığı aktarıldı. eSoil, sensörler ve OLED ekranlar gibi şeylerde yer alan PEDOT adlı iletken şeylerde bulunan polimer ile karıştırılmış organik maddelerin oluştuğu bildirildi.

elektronik-toprak.jpg

TOHUMLARDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Çalışmaların danışmana Eleni Stavrinidou, toprak iletkenliğinin bitki köklerine uyarmak için gerekli olduğunu ifade etti. Gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda analiz için hasat etmeden önceki 15 gün boyunca arpa fidelerine sinyal göndermenin etkisi kayıt altına alındı.

Stavrinidou, eSoil'e 0,5V kadar küçük bir voltaj uygulamanın kökleri elektriksel olarak uyardığını açıkladı. Bu da elektrikle uyarılan bitkilerin biyokütlesinde, uyarılmayan tohumlara kıyasla kayda değer bir artışa neden oldu.

toprak-elektronik-1.jpg

Hidroponik teknik kullanarak yapraklı yeşillikler ile salatalık ve domates gibi bazı sebzelerin yetiştirildiği görülürken eSoil’in ticari ortamlarda özellikle çevresel koşulları dikkate alarak ürün verimliliğini arttırmak için kullanılabilecek bir çözüm oluşturabileceği aktarıldı. Bitki büyümesinde rol oynayan ana Besin maddelerinden birinin azot olduğu ifade edilirken çalışma sayesinde daha verimli bir şekilde işlediği de kayıtlara geçti.

GÜBRE KULLANIMI DÜŞÜRECEK

İsviçre'de gerçekleştirilen çalışmalar devam ederken uygulanabilecek bu tekniğin tarımda gübre kullanımını en aza indirmesi amaçlanıyor. Ürün verimliliği artarken gübre kullanımının da gitgide düşmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN