Tekstil atığını çimentoya dönüştürdü, 5 yılda 5 milyon euro yatırım! Güneşten yararlanıyor, tekstile yeni bir yön veriyor

Tekstil atığını çimentoya dönüştürdü, 5 yılda 5 milyon euro yatırım! Güneşten yararlanıyor, tekstile yeni bir yön veriyor

Tekstil atıklarını çimentoya dönüştürüyor 5 yılda 5 milyon yatırım yaparak tüm dikkatleri üzerinde topluyor. Güneşin faydalarından yararlanıyor dünyaya katkı sağlayacak büyük yatırımlara imza atıyor. Tekstilin öncüsü olmaya aday…

Taypa Tekstil, sürdürülebilir üretim anlayışıyla sektörde fark yaratıyor. Son 5 yılda 5 milyon euro yatırım yapan şirket, karbon emisyonunu %40 oranında azaltırken, tekstil atıklarını çimento sektörüne kazandırarak atık yönetiminde çığır açıyor.

5 YILDA 5 MİLYON EURO YATIRIMLA DÖNÜŞÜM

Dünya genelinde karbon salımına neden olan sektörlerin başında gelen tekstil sanayisi, su tüketimi ve çevresel etkileriyle büyük bir dönüşüm ihtiyacı taşıyor. Taypa Tekstil, sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla sektörün geleceğine yön verirken, çevresel etkileri minimuma indirmek için çalışıyor. Şirketin Genel Müdürü Burak Karaarslan, sürdürülebilir üretimin zorunluluk haline geldiğini belirterek, üretimde kullanılan kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TEKSTİL ATIKLARI ÇİMENTO SEKTÖRÜNE KAZANDIRILDI

Denim üretiminde kullanılan pomza taşının atık hale gelmesiyle oluşan çamur, Taypa Tekstil’in geliştirdiği projeyle çimento sektöründe hammaddeye dönüştürüldü. Bu dönüşümle birlikte hem doğaya verilen zarar azaltıldı hem de şirket için yeni bir atık yönetimi modeli oluşturuldu. Burak Karaarslan, "Tekstil sektörünün atığını çimento sektörü için girdiye çevirdik. Artık pomza taşı atıklarımız tamamen çimento firmalarına gönderiliyor" dedi.

DENİM ÜRETİMİNDE SU TÜKETİMİNİ MİNİMUMA İNDİRDİ

Tekstil sektöründe en büyük sorunlardan biri olan su tüketimi konusunda da önemli adımlar atan Taypa Tekstil, geri dönüşüm tesisleri sayesinde su kullanımını büyük ölçüde azalttı. Şirket, denim üretiminde kullanılan suyun %70’ini geri kazandıklarını ve parça boyama tesislerinde %100 geri dönüştürülmüş su kullandıklarını açıkladı.

ELEKTRİĞİN TAMAMINI GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KARŞILIYOR

Taypa Tekstil, enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamak için çatısına kurduğu solar panellerle 7 megawatt’a yakın elektrik üretimi yapıyor. Böylece şirketin toplam enerji ihtiyacının tamamı güneş enerjisinden karşılanıyor.

TÜM ATIKLAR GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILIYOR

Şirket, tekstil atıklarını plastik, kağıt ve kumaş olarak ayrıştırarak geri dönüşüm firmalarına teslim ediyor. Böylece hiçbir atık doğaya bırakılmıyor, endüstriye geri kazandırılıyor.

TEDARİK ZİNCİRİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR MODEL

Sürdürülebilir üretim anlayışıyla hareket eden Taypa Tekstil, tedarikçilerini de bu dönüşüme dahil ediyor. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki yatırımcıları destekleyerek sipariş garantisi sunan şirket, bu bölgelerde istihdamı artırmayı hedefliyor.

2030 HEDEFİ: EMİSYONDA %42 AZALMA

Taypa Tekstil, sürdürülebilirlik alanında belirlediği 7 ana başlık altında 31 projeyi hayata geçirerek karbon ayak izini azaltmayı amaçlıyor. 2030 yılına kadar kapsam 1 emisyonlarında %42, kapsam 3 emisyonlarında ise %52 azaltım hedefleniyor.

Tekstil sektörüne sürdürülebilirlik vizyonuyla yeni bir yön veren Taypa Tekstil, çevreye duyarlı üretim anlayışıyla sektörde örnek olmayı sürdürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN