İstanbul’un kritik içme suyu kaynaklarından Terkos Gölü’nde su seviyesi hızla düşüyor. Göldeki gerileme, yıllardır suyun altında kalan tarihi su kanallarını ve eski iskele kalıntılarını ortaya çıkardı.

Arnavutköy sınırları içinde bulunan Terkos Gölü’nde yaşanan kuraklık, bölgenin doğal yapısını gözle görülür şekilde değiştirdi. Azalan yağışlar ve yüksek buharlaşma oranı nedeniyle gölde son aylarda belirgin bir su çekilmesi meydana geldi. Bu çekilme sonucunda normalde suyla kaplı olması gereken kıyı bölgeleri tamamen açığa çıktı.

TARİHİ SU KANALLARI SUYUN ÇEKİLMESİYLE GÖRÜNÜR HALE GELDİ
Bizans döneminden bu yana İstanbul’un içme suyu ihtiyacında önemli bir rol üstlenen gölün tabanında, uzun yıllardır erişilemeyen tarihi su kanalları yeniden gün yüzüne çıktı. Balaban mevkiinde su seviyesinin gerilemesiyle ortaya çıkan bu yapılar, gölün eski kullanım düzenine dair dikkat çekici izler sunuyor.

İSKELELER TOPRAKTA KALDI, TEKNELER KARAYA OTURDU
Su çekilmesinin etkisi yalnızca tarihi yapıların ortaya çıkmasıyla sınırlı kalmadı. Göl üzerinde bulunması gereken birçok tekne, suyun gerilemesi nedeniyle tamamen karaya oturdu. Bazı iskeleler ise artık suya ulaşamayacak şekilde kuru zeminin üzerinde kaldı. Kıyı şeridinde geniş çamur alanları oluşurken, gölün eski sınırını görmek neredeyse imkânsız hale geldi.

DRON GÖRÜNTÜLERİ KURAKLIĞIN BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Gün yüzüne çıkan tarihi yapılar ve göl çevresindeki çarpıcı değişim drone kamerasıyla havadan görüntülendi. Havadan kaydedilen görüntüler, göl yüzeyinin ne kadar daraldığını ve su seviyesindeki düşüşün bölgeyi nasıl etkilediğini açıkça gösteriyor.

İstanbul genelinde su kaynaklarındaki doluluk oranının yüzde 20 seviyelerine kadar gerilediği belirtilirken, Terkos Gölü’nde ortaya çıkan bu yeni görüntüler kentteki su krizinin derinliğine işaret ediyor.
