Teröre kıskaç

Teröre kıskaç

Ankara’daki bombalı saldırı sonrası terör örgütüne karşı yurt içinde başlatılan ‘aman yok’ operasyonları sınır ötesinde de sürüyor. MİT, Suriye’de PKK/YPG’ye ait silah depolarını SİHA’lı harekatla imha etti. Hemen ardından TSK jetleri terör hedeflerini vurdu. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında BM’nin 51’inci maddesi işaret edildi, ‘meşru müdafaa’ vurgusu yapıldı.

Başkent’teki saldırı girişimi sonrası teröristlerin sınır ötesinden geldiği tespiti üzerine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait her tesis meşru hedeftir” dedi. Bu sözlerden 24 saat sonra Milli İstihbarat Teşkilatı, SİHA’ların da katıldığı harekatla Suriye’de terör örgütüne ait 20’den fazla merkezi imha etti. Ardından TSK uçakları havalandı. Jetler Suriye kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik’teki hedefleri vurdu.

ABD: TÜRK SİHA’SI DÜŞÜRDÜK DIŞİŞLERİ: BİR SİHA DÜŞÜRÜLDÜ

MSB, operasyonun meşru müdafaa çerçevesinde yapıldığını kaydetti. Öte yandan Pentegon Sözcüsü Pat Ryder, Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye’ye ait bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise ‘Üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedildi’ ifadesi kullanıldı. Olayın operasyonları etkilemeyeceği belirtildi.

0710krt01a-tum.jpg

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Ekim’de Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yönelik bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin Suriye’den geldiğini söyleyerek “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait olan bütün tesisler bundan sonra meşru hedeftir” demişti. Fidan’ın ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Gülerin de Irak ve Suriye’ye operasyon mesajının ardından, Suriye’nin kuzeyinde belirlenen hedeflere hava operasyonları düzenlendi.

Türkiye’ye ait bir SİHA’nın, ABD tarafından düşürüldüğü iddia edilmiş ancak Milli Savunma Bakanlığı kaynakları bu iddiaları yalanlamıştı. Birkaç saat sonra, Washington yönetiminden teyit açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Patrick Ryder, Türkiye’nin önceki gün sabah saatlerinde Haseke’deki Amerikan askerlerinin 1 kilometre yakınlarında hava saldırıları düzenlemekte olduğunu, Türkiye’ye ait bir insansız hava aracının askerlere 500 metreden daha yakın bir mesafeye geldiğini açıkladı. SİHA’nın bu noktada tehdit olarak algılandığını ve bir F-16 tarafından düşürüldüğünü belirten Ryder “Türkiye’nin ABD askerlerini kasıtlı olarak hedef aldığına dair bir işaret yok” ifadelerini kullandı.

30 HEDEF VURULDU

MSB ise Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu 30 hedefin imha edildiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda, Suriye kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerindeki terörist hedeflerine 5 Ekim saat 23.00’te hava harekatları icra edildiği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Hava harekatlarıyla bölücü terör örgütü tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edilmiştir. İcra edilen harekatlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye tek bir terörist kalmayıncaya kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.” Milli Savunma Bakanlığı, 26 teröristin etkisiz hâle getirildiğini duyurdu.

MİT DE SİHALARLA KATILDI

MİT’in de Suriye’de düzenlediği operasyonda PKK/YPG’ye ait silah ve mühimmat depoları ile saldırı ve sabotaj birimlerinin yer aldığı binalar vuruldu. MİT, PKK/YPG’nin İçişleri’ne yönelik saldırısının bu ülkede planlandığının ve eyleme katılan teröristlerin bu bölgeden Türkiye’ye geçtiğinin belirlenmesinin ardından terör örgütünün Suriye’deki tesislerine ve yönetici kadrolarına yönelik operasyon düzenledi. Bölgede yürütülen istihbarat çalışmaları neticesinde belirlenen, terör örgütü PKK/YPG’ye ait silah ve mühimmat depoları ile saldırı ve sabotaj birimlerinin yer aldığı binalar SİHA’lar vasıtasıyla vuruldu. Operasyonda çok sayıda hedef, akıllı mühimmatlarla imha edildi. Operasyonların hedefe ulaşılıncaya kadar sürdürüleceği öğrenildi.

50 KM İÇERİYE GİRİLDİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uçakların katılımıyla önceki gece gece saat 23.00’te gerçekleştirilen hava harekatının ayrıntıları netleşti. Türk jetleri, sınırın 40-50 kilometre derinliğindeki hedefleri vurdu. Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerinde sınırın 40-50 kilometre derinliğindeki hedefler Türk jetleri tarafından bir yıl içinde ikinci kez vuruldu. Bölgedeki terör hedeflerine yönelik aynı büyüklükteki hava harekatının ilki “Pençe Kılıç” adıyla, 20 Ekim 2022’de düzenlenmiş, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütüne ait hedefler imha edilmişti.

Öncesinde hedeflerin büyük hassasiyetle belirlendiği harekat için düğmeye basılmasının ardından savaş uçakları bazı muharip üslerden kalktı. Savaş uçaklarının yanı sıra destek uçaklarının da yer aldığı harekatta, Akıncı Taarruzi İHA’nın arasında olduğu insansız hava araçları da görev aldı. Petrol kuyusu ve depolama tesisleri de vuruldu. Yerli ve milli üretim mühimmatın da kullanıldığı harekatla, daha öncekinden farklı olarak bölücü terör örgütü tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile teröristlerin bulunduğu mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edildi. Teröristlere ait sınırın 40-50 kilometre derinliğindeki hedefler F-16’lar tarafından vuruldu.

ANKARA-WASHINGTON HATTINDA TEMAS

Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, başta Tel Rıfat, Cizre ve Derik bölgeleri olmak üzere Suriye’nin kuzeyini hedef alan “operasyon esnasında, üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA’nın kaybedildiği” belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı perşembe gecesi, Suriye’nin kuzeybatısındaki Haseke yakınlarında Türkiye’ye ait bir SİHA’nın ABD F-16’sı tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı. Dışişleri tarafından yapılan açıklamada “ilgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha etkin işletilmesi yönünde gerekli tedbirlerin” alındığı belirtildi. Olayın “devam etmekte olan operasyonun icrasını ve tespit edilen hedeflerin vurulmasını hiçbir şekilde” etkilemediği açıklandı.

Yaşananların ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Güler, görüşmede Austin’e Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğunu ifade etti. Güler ve Austin, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN