Tezgahlarda hamsi arttı ama ihracat yapılamadı: Fiyatlar istenilen seviyede değil

Tezgahlarda hamsi arttı ama ihracat yapılamadı: Fiyatlar istenilen seviyede değil

1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar "Vira Bismillah" diyerek denize açıldılar ve ağırlıklı olarak hamsi avlıyorlar. İç piyasada kilosu ortalama 40 ila 75 lira arasında satılan hamsi, fiyatının yüksek olması sebebiyle henüz ihracatı yapılamadı.

Denizlerde av yasağı sona erdi ve balıkçılar yeni hamsi av sezonuna "Vira Bismillah" diyerek başladı. Hamsi, genellikle Marmara Denizi ile Batı Karadeniz arasında bol miktarda avlanıyor ve iç piyasada kilosu ortalama 40 ila 75 TL arasında satılıyor. Ancak fiyatının yüksek olması nedeniyle ihracat henüz gerçekleşmedi.

Hava şartlarındaki değişimlerin hamsi bolluğunu artıracağı ve fiyatının düşeceği belirtiliyor. Bu da ihracatın artmasını sağlayacak. Ancak şimdilik hamsi iç piyasada tüketiliyor.

1-008.jpg

Geçen sezon Türkiye, hamsi ihracatı ile 23 ülkeye ulaştı ve 5 milyon 853 bin 846 dolar döviz girdisi elde etti. Ancak önceki yıla göre ihracatın azaldığı görüldü. 2019-2020 sezonunda 28 ülkeye yapılan ihracatta 7 milyon 209 bin 212 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.

EN FAZLA İHRACAT FRANSA'YA YAPILDI

En fazla ihracat yapılan ülke Fransa oldu ve 2 milyon 232 bin 327 dolarlık bir gelir elde edildi. Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri, önemli alıcılar arasında yer aldı. Ancak Somali'ye yapılan ihracat sadece 40 dolarlık bir değere sahipti.

3.jpg

Geçen sezon hamsi ihracatı Fransa, Belçika, Birleşik Devletler, İspanya, Birleşik Krallık, Almanya, Ukrayna, İtalya, Suriye, KKTC, Azerbaycan, İsveç, İsviçre, Hollanda, Gürcistan, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Lübnan, Bulgaristan, Irak, Kenya ve Somali olmak üzere 23 ülkeye yapılmıştı. Toplam 1 milyon 178 bin 135 kilogram hamsi ihracatı gerçekleştirilirken, 5 milyon 853 bin 846 dolar döviz girdisi sağlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN