Trabzonlular harıl harıl üretiyor Avrupalılar kapış kapış götürüyor! Fındık alımlarında o ülkeler zirveye yerleşti

Trabzonlular harıl harıl üretiyor Avrupalılar kapış kapış götürüyor! Fındık alımlarında o ülkeler zirveye yerleşti

Türkiye'nin başlıca ihracat ürünleri arasında yer alan fındık, Avrupalıların da dikkatinde yer alıyor. Trabzon'da üretilen fındık ihracatında başı çeken ülkeler dikkat çekiyor. İşte fındık ihraç edilen ülkelerin dağılımı…

Doğu Karadeniz ihracatçılar Birliği tarafından hazırlanan veriler kapsamında fındık ihracatına ilişkin verirler belli oldu. Ocak ile Eylül ayları arasında Trabzon'da 62.797 ton fındık ihraç edildiği belirtilirken 391 milyon 92 bin 381 dolar gelir sağlandığı vurgulandı.2022 Yılının 3 çeyreğine göre rakamlarda %11 azalma olduğu belirtilirken gelirde %15 artış yaşandığı vurgulandı. Trabzon'da faaliyet gösteren firmalar Yılın 9 ayında en fazla fındığı Avrupa Birliği ülkelerine ihraç etti. İşte fındık ihraç edilen ülkelerin dağılımı…

AB ÜLKELERİ KAPIŞ KAPIŞ GÖTÜRÜYOR

Trabzon'da fındık ve Mamül sektöründe en fazla ihraç gerçekleştirilen ülkeler İtalya, Almanya ve Polonya oldu. 2023 yılının ilk 9 ayında İtalya'ya 103 milyon 123 bin dolar, Almanya'ya 73 milyon 378 bin dolar ve Polonya'ya 48 milyon 842 bin dolarlık fındık satıldı.

findik.jpg

2023'TE YENİ ÜLKELER DAHİL OLDU

Geçtiğimiz yıla farklı olarak Türkiye'den fındık götüren ülkeler arası da Suudi Arabistan, Kuzey Makedonya, Kosta Rika ve Bulgaristan'da yerleşti.

findikk.jpg

500 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, Trabzon'un geleneksel ihraç ürününün fındık olduğunu belirterek yıl sonunda fındık ihracatının 500 milyon dolar üzerine çıktığını söyledi. Cirav, “En fazla Avrupa Birliği ülkelerine satıldı. İhracattan elde edilen gelirin yanı sıra son yıllarda ülke çeşitliliğinde de gelişme yaşadık. Bu kapsamda Brezilya, Çin, ABD, Kanada ve Japonya gibi uzak ülkelere fındık ihraç ettik.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN