TÜİK raporunda dikkat çeken detay: Geniş tanımlı işsizlik Aralık ayında patladı

TÜİK raporunda dikkat çeken detay: Geniş tanımlı işsizlik Aralık ayında patladı

TÜİK'in açıkladığı son rakamlara göre işsizlik oranı yüzde %8,8 seviyesinde gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22,7'den yüzde 24,7'ye yükseldi. DİSK-AR'ın yayımladığı İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu'nda hem yıllık hem aylık olarak dar tanımlı işsiz sayısında azalış yaşansa da geniş tanımlı işsiz sayısının aylık 1 milyon, yıllık ise 1,5 milyon kişi arttığı ifade edildi.

BERFU KARGI

TÜİK'in paylaştığı Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişi olarak gerçekleşti.

DİSK-AR'ın TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamalarına göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Aralık 2023’te 9 milyon 656 bin kişi olarak gerçekleşti.

Aralık 2023’te geniş tanımlı işsizlikte patlama yaşandığı belirtilen raporda, hem yıllık hem aylık olarak dar tanımlı işsiz sayısında azalış yaşansa da geniş tanımlı işsiz sayısı aylık 1 milyon, yıllık ise 1,5 milyon kişi artış yaşandığı belirtildi.

GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 9,7 MİLYON

Rapora göre, Aralık 2022’de 8,1 milyon olan geniş tanımlı işsiz sayısı Kasım 2023’te 8,7 milyon ve Aralık 2023’te ise 9,7 milyon olarak gerçekleşti.

Geniş tanımlı işsiz sayısındaki söz konusu artışın sebebi, zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsizleri, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olanları kapsayan potansiyel işgücü sayısındaki artış olarak ifade edildi.

2,7 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALAMADI

İŞKUR'un Aralık 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 380 bin civarında olduğu belirtilen raporda, resmi işsizlerin sadece yüzde 12,3’ü işsizlik ödeneği alabildi. 2,7 milyondan fazla işsizin işsizlik ödeneği alamadığı belirtildi.

Türkiye’de de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ettiği belirtilen raporda, Aralık 2023’te mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,1 iken kadınlarda yüzde 12,0 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Aralık 2023’te geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 19,7, kadınlarda ise yüzde 33,2 olarak hesaplandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN