Tur rehberi nedir, nasıl olunur? Tur rehberi ne iş yapar? Tur rehberi maaşları 2022

Tur rehberi nedir, nasıl olunur? Tur rehberi ne iş yapar? Tur rehberi maaşları 2022

Tur rehberi olmak isteyen birçok kişi nasıl rehber olabileceğini araştırmaktadır. Bununla birlikte tur rehberinin ne demek olduğu da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Bizde yazımızda tur rehberi hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaştık.

Düzenlenen turlar da kişileri rehberlik yapan ziyaret ettikleri yerleri tanıtan kişiye tur rehberi denir. Turistik rehberler olarak bilinen bu kişiler Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde “profesyonel turistik rehber” belgesi ile birlikte birçok iş imkanı bulmaktadır. Kişilere verilen bu belge ile birlikte uzman bir şekilde görevlerini yerine getirmektedir. Tur rehberi olan kişiler grup halinde ya da özel olarak hizmet verebilirken yabancı ve yerli fark etmeksizin rehberlik yapabilmektedir. Seyahat acentelerinde ya da tur operatörlerinde bulunan rehberler belirlenen paket içerisindeki bölgelerde yerli ve yabancı turistleri gezdirerek bilgilendirme ve gösterme görevini yerine getirir. Şehir dışı ya da yurtdışı turlarında rehberler ineceğiniz yerde sizi karşılamaktadır. Gelen misafirlerin kontrolünü tek tek yaparak eksik olması durumunda problemi çözmektedir.

TUR REHBERİ İŞ YAPAR?

Gidilen şehir ya da ülkedeki misafirleri toplayarak genel tur hakkında özet veren tur rehberleri, gidilecek yerler, rotalar ve gezilecek mekanlar ile ilgili çeşitli açıklamalar yapmaktadır. Bununla birlikte tura katılan herkesin güvenliğinden de emin olması gereken rehberler misafirleri keyifli vakit geçirmesini sağlar. Misafirlerin rahatlığı için elinden gelen her şeyi yapan rehberler gidilecek konaklama yerleri de bagajlar konusunda da müşterilere yardımcı olur.

Tur kapsamında ekstra gidilen müzeler ya da farklı bir alan ekstra ücrete tabi tutulabilir. Rehberler, toplu taşıma, alışveriş, restoran ve otelin konumu hakkında detaylı bilgi vermek zorundadır. Günlük olarak tur bittikten sonra da misafirleri otellerine yerleştirmekle görevlidir. Tur kapsamında misafirlerin başına birşey gelmesi durumunda yardımcı olması yada olaya müdahale etmesi gerekmektedir.

Tur rehberi ne iş yapar

NASIL TUR REHBERİ OLUNUR?

Tur rehberlerinin yıl içerisinde 100 bin dolara kadar ücret aldığı bilinmektedir. Bu kişilerin yıllarca deneyimi bulunan profesyonel rehberler olduğunu da belirtmek gerekir. Her zaman yeni bir şey keşfettim eve öğrenme hevesi bulunan kişiler tur rehberi olabilirler. Tur rehberleri çeşitli yerler ve bölgeler hakkında bilgi vermekle sorumludur. Bununla birlikte Nadir bilinen bilgileri de misafirlerle paylaşması yani işin detayını bilmesi oldukça önemlidir. Tur rehberi olmak için gerekli olan 2 şart bulunmaktadır. Bunlardan birincisi üniversite mezunu olmak, ikincisi ise rehberlik belgesinin bulunmasıdır.

TUR REHBERLERİ NE KADAR MAAŞ ALIRLAR?

Profesyonel olarak tur rehberliği yapmak isteyen kişilerin öncelikle üniversitenin Turist Rehberliği bölümünden mezun olması gerekir. Bunun için üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık bölümleri mevcuttur. Alanda yüksek lisans yapan kişiler ise daha fazla tecrübeye sahip olmaktadır. Bu oranda kişilerin aldığı ücretler de değişiklik gösterir. Bölümden mezun olan kişilerin TUREB’e başvuru yapması gerekir. Zaman zaman açılan t turist rehberlik lisans programlarına katılmaları ve başarı ile bitirerek sertifikalarını alması gerekir. Sertifikasını tamamladıktan sonra rehberlik olarak işe başlayan kişilerin günlük en az 400 TL kazandığı bilinmektedir.

Bununla birlikte öğrenci olan ya da lise mezunu olan kişilerde dil kurslarında yabancı dil sertifikası ya da rehberlik sertifikası alarak rehber olma hakkına sahiptir. Ancak bu kişiler profesyonel rehberlerin yanı sıra daha düşük ücretlerle çalışmaktadır. Bu kişilerin aylık asgari ücret ile işe başladığı bilinmektedir. Meslekte 10 yıldan fazla deneyim sağlayan kişiler ise yıllık olarak 50 bin ila 100 bin dolar arasında değişen ücretler almaktadır. Tecrübe arttıkça alınan ücretler de artmakta.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN