Türkiye için tarihi gün! Bugün herkesin gözü gökyüzünde olacak... İlk uzay yolculuğu bu gece başlıyor: İşte bilinmesi gerekenler

Türkiye için tarihi gün! Bugün herkesin gözü gökyüzünde olacak... İlk uzay yolculuğu bu gece başlıyor: İşte bilinmesi gerekenler

Türkiye'nin ilk uzay yolcuğu bu gece itibariyle başlayacak. Milyonların gözü uzay aracına çevrilirken, tarihi gün hakkında bilinmesi gerekenler paylaşıldı. Fırlatma nereden izlenebilir? Alper Gezeravcı Kimdir? Uzayda yapılacak deneyler nelerdir? İşte tüm soruların cevabı...

BURAK ÖZTOPRAK

Bugün itibariyle Türkiye, Alper Gezeravcı ile tarihi güne imza atacak. Gece saatlerinde başlayacak uzay yolculuğunda, milyonların gözü gökyüzünde olacak. İşte ilk uzay yolculuğunda bilinmesi gerekenler...

UZAY YOLCULUĞU BAŞLIYOR

Türkiye, tarihi bir an yaşayacak ve ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'yı bu gece SpaceX'in Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderecek. Axiom Mission 3 görevi kapsamında, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt da Gezeravcı'ya eşlik edecek. Yolculuk, planlandığı üzere devam ederse, 19 Ocak Cuma günü Türkiye saatiyle 13:15'te sona erecek.

Gezeravcı, uzay yolculuğuna Türk bayrağı, aile fotoğrafları ve Yörük kültürüne ait bazı eşyalar da dahil olmak üzere kişisel eşyalarını da götürecek. TRT'de bir programa katılan Gezeravcı, bu yolculuğun hayatına büyük bir dokunuş olduğunu ifade etti.

42-38844026.webp

YEDEĞİ DE HAZIR

Yedek Uzay Yolcusu: Eğer Gezeravcı'nın katılamaması gereken bir durum olursa, onun yerini 32 yaşındaki Tuva Cihangir Atasever alacak. Gezeravcı, ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston'da uzay eğitimi aldı ve çeşitli testlerden geçti.

rocket-shuttle-atlantis-launch-wallpaper-hd-iltwmt.jpg

FIRLATMA NEREDEN İZLENEBİLİR?

İstanbul ve Ankara'daki meydanlarda kurulan dev kubbeli planetaryumlar sayesinde, 17 Ocak saat 23.00'ten itibaren fırlatma Ankara-Kızılay ve İstanbul-Taksim'den izlenebilecek. Ayrıca, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu'nda uzay mühendisleri ve bilim insanları da yolculuğu takip edecek.

Türkiye'nin diğer şehirlerindeki bilim merkezlerinde de fırlatma canlı olarak izlenebilecek.

Maliyet: Hükümetten resmi bir açıklama olmamasına rağmen, Axiom Space'in bu yolculuk için kişi başı yaklaşık 55 milyon dolar (1.6 milyar TL) talep ettiği söyleniyor. Bu ücret, astronotun uzay istasyonuna gidip gelmesini kapsıyor.

sdf-eskisehir-ilkturk-astronot.webp

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

Mersin'in Silifke ilçesinde doğan Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri'nde 15 yıl savaş pilotluğu yapmış ve Türk Hava Yolları'nda kaptan pilot olarak görev almıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini sırasıyla İstanbul Hava Harp Okulu ve Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde tamamlamıştır.

turk-astronotlar-belli-oldu.jpg

GEZERAVCI'NIN UZAYDA YAPACAĞI DENEYLER:

gMETAL: Uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliğini artırmak.
MİYOKA: Mikro yerçekiminde kurşunsuz lehimleme deneyi.
ALGALSPACE: Antarktik ve ılıman bölge mikroalglerinin büyüme verilerinin karşılaştırılması.
CRISPR-GEM: Bitkilerin uzaydaki streslere karşı savunma mekanizmalarını anlamak için gen düzenleme.
UYNA: Yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımların üretilmesi.
VOKALKORD: Yerçekimsiz ortamın insan sesi üzerine etkileri.
OKSİJEN SATÜRASYONU: Düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması.
METABOLOM: Uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkileri.
MİYELOİD: Radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan hücrelere etkisi.
MESSAGE: Yerçekimsiz ortamdan etkilenen genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisi.
UZMAN: Mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullarda büyüme ve dayanıklılık testleri.
EXTREMOPHYTE: Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerin fizyolojik ve moleküler yanıtları.
PRANET: Propolis maddesinin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisi.
Türkiye'nin uzay çalışmaları, 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı ve sonrasında ilan edilen Milli Uzay Programı ile hız kazandı. Türkiye, bu tarihi adımı atarak uzay yarışında önemli bir ilerleme kaydediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN