Türkiye kırmızıya boyandı! El Nino belası Türkiye'nin peşini kışın da bırakmıyor: Kar yağmamasının nedeni belli oldu

Türkiye kırmızıya boyandı! El Nino belası Türkiye'nin peşini kışın da bırakmıyor: Kar yağmamasının nedeni belli oldu

Geçtiğimiz sene yaz aylarında sık sık duyduğumuz El Nino, kış mevsiminde olmamıza rağmen Türkiye’nin peşini bırakmıyor. Tüm ülke merakla kar yağışını beklerken neden beklenen yağışların yaşanmadığı belli oldu. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ocak ayında olmamıza rağmen henüz ülkenin birçok bölgesine kar yağmadı. Kar yağmasının yanı sıra bazı illerde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken söz konusu bu durumun nedenleri ortaya çıktı. 2023 yılının yaz mevsiminde sık sık duyduğumuz El Nino, kış mevsiminde de Türkiye’nin peşini bırakmayarak sıcaklıkların bu denli yüksek olmasında etki etti.

yeni-proje-2-005.jpg

BALKANLARDAN GELEN SOĞUK HAVA DALGASI BİLE YAĞIŞ GETİRMEDİ

Kış mevsiminin neredeyse sonuna yaklaşırken henüz yurdun genelinde kar yağışı görülmedi. Bazı şehirlerde insanlar yeni yılı kar yağışıyla karşılasa da özellikle batı bölgesinde havalar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası bile istanbul'a kar yağışı getirmeye yeterli olmadı.

TRT Haber’de Yer alan habere göre söz konusu bu durumun birçok nedeni varken en başlıca nedeni iklim krizi olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer neden olarak mega kentlerdeki kalabalığın, sıcaklığın yeteri kadar düşmesine engel olması olurken bir diğer neden ise El Nino hava olayı olarak biliniyor.

El Nino, Pasifik okyanusunda meydana gelirken ilk olarak okyanuslara kıyısı olan bölgelerde etki eder ve daha sonra dünya genelinde havaların sıcaklık derecesinde artışa yol açar. Bu durumun tam tersi ise La Nina olarak adlandırılır ve bu da dünya için soğuk hava getirir.

Söz konusu bu hava olayları 2 ila 7 yılda bir tekrarlanırken, 2023 yılının yaz mevsiminin başından beri El Nino akşam etkisini yaşıyoruz. Bu kapsamda henüz sıcaklıkların yeteri kadar düşmesinde bir neden olarak görülen El Nino, akşam kar yağışında da etkili oluyor. Türkiye'nin konumu her ne kadar El Nino’dan etkilenmek için uzak olsa da söz konusu bu hava olayının küresel etkisinden dolayı ülkemizde de hissediliyor.

yeni-proje-3-004.jpg

BU YIL İSTANBUL’DA KAR YAĞACAK MI?

Milyonlarca vatandaş kar yağışlarının gelişini merakla beklerken özellikle de istanbul'da kar yağıp yağmayacağı sorusunun ok yanıtı aranıyor. Birçok uzman ocak ayının sonuna kadar kar tahmini yapmasa da birtakım olasılıklardan söz ediliyor. Öte yandan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir, söz konusu bu duruma ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

yeni-proje-4-004.jpg

EL NİNO KIŞ AYLARININ ILIK OLMASINA YOL AÇTI

Güven Özdemir, El Nino hava olayının kış ayları üzerine etkisi olduğundan söz etti. Bu kapsamda denizlerdeki sıcaklığın 5 derece artmasıyla beraber atmosferde basınç farklılıklarının meydana geldiğini belirten uzman isim, söz konusu bu durumun rüzgarları değiştirdiğini ve dünya üzerinde farklı bölgelerde iklim üzerinde etki ettiğini açıkladı. Özdemir, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Kış mevsimlerinde en güçlü etkisini gösteriyor. İstanbul’da da görüyoruz. Bir anda lodos dönmesi ve arkasından kuvvetli rüzgarların olması gibi ama hava sıcaklıkları olarak da ılık geçiyor.”

ŞEHİRLEŞME SICAKLIKLARI ETKİLİYOR

İstanbul'a kar yağmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Özdemir, kar yağışını etkileyen faktörlerden söz ederken şehirleşme ile beraber gelen sorunlara da değindi. Bu kapsamda büyük metropollerin üzerinde oluşan sıcak adaların oluşmasından söz eden uzman isim şunları söyledi:

“Fosil yakıtların çok kullanımından dolayı karbondioksit atmosferde artıyor. Bir cam fanus gibi şehirlerin üzerine çökmesiyle maalesef kar yağışlarını alamıyoruz. Aslında hava kuvvetli geliyor ama bir türlü İstanbul'a yağış bırakmıyor. Çünkü hava sıcaklığı yüksek ve güneş enerjisini absorbe ettiği için etrafına göre İstanbul'un sıcaklığı daha yüksek oluyor.

Bundan dolayı da kar yerine sulu kar veya karla karışık yağmur veya yağmur yağışı oluyor ama yüksek kesimlere kar düşme ihtimali oluyor. Mesela İstanbul'un dışında diğer illerimiz yağış aldı, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale gibi.”

1-008.jpg

KAR TAHMİNLERİNDE BİR KESİNLİK YOK

Hava raporlarından yola çıkarak İstanbul’a kar yağıp yağmayacağını değerlendiren Özdemir, Şubat ayına kadar yapılan tahminlerin kesin olmadığını belirtti. Hava sistemlerinin henüz tam olarak Türkiye’ye inmediğini söyleyen uzman isim, atmosferdeki ısınmanın ve kutup çoğunun aşağı doğru inmesinin ümit verici faktörler olduğunu açıkladı. Özdemir, Konuya ilişkin söylemlerini şu cümlelerle bitirdi:

“Kar yağışını getiren hava sistemleri birdenbire değişebiliyor. Mesela yüksek basınç girişimi veya alçak basıncın Akdeniz’e kayması yaşanabiliyor. Sistem Karadeniz üzerinden Azerbaycan’a gidebiliyor. İstanbul’a gelen sistem Karadeniz sahillerine gidip kar bırakabiliyor veya İç Anadolu'ya kar bırakması şeklinde görülebiliyor.

Ama şu anda görünene göre ocak ayının sonu şubat itibarıyla kar alma ihtimalimiz de olabilir. Her şey bir anda değişebilir de.”

3.jpg

TÜRKİYE’NİN SICAKLIK HARİTASI KIPKIRMIZI

Sosyal medya üzerinden sık sık hava durumuna ilişkin paylaşımlarda bulunan “Meteoroloji Bey“ hesabı geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin sıcaklık haritasını paylaşmıştı. Söz konusu haritada cuma gününün sıcaklık durumu gözler önüne serilirken “normalden sıcak” değerlendirmesi yapıldı.

19 Ocak 2024 Türkiye sıcaklık haritasında kırmızı renklerin ağırlıkta olması, El Nino hava olaylarının ülkeyi getirdiği noktayı gözler önüne serdi.

yeni-proje-5-002.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN