Türkiye'de yeni virüs alarmı! Şimdilik 9 kişide var... Prof. Dr. Ceyhan korkutan haberi böyle verdi: Eğer durduramazsak...

Türkiye'de yeni virüs alarmı! Şimdilik 9 kişide var... Prof. Dr. Ceyhan korkutan haberi böyle verdi: Eğer durduramazsak...

Korkulan başa geldi! Türkiye’de yeni virüs alarmı! Fahrettin Koca’nın açıklamasından sonra alarma geçildi! Yeni bir pandemi korkusu gerçekleşiyor... Şimdilik 9 kişide var... Uzman isim Prof. Dr. Ceyhan korkutan haberi böyle verdi: Eğer durduramazsak...

Covid-19'un Eris varyantının yayılmasının ardından dünyayı yeniden saran pandemi endişesi ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan önemli açıklamalarda bulundu. Ceyhan, varyantın ağır hastalık yapma özelliği olmadığını belirterek, hastalığın önlenmesinin temel yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu vurguladı.

“9 KİŞİDE DEĞİL, ÇOK DAHA YÜKSEKTİR”

650443bc50acca67a4b5d11c.jpg

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ceyhan "Bu varyantın Türkiye’de bulunmaması mümkün değildi. Bütün dünyada 50’nin üzerinde ülke rapor etmiş, diğer ülkeler de kontrol etmediği için görmüyordu. Türkiye’de de tanı kriterleri salgının başında Covid-19'un ağır seyrettiği dönemde belirlendiği için kriterlere uyan vaka çok azdı. O yüzden de az örnek bakılıyordu. Siz virüsü az bulunca varyant analizini de az yapabiliyorsunuz. Yoksa 9 kişide değil, çok daha yüksektir. Bütün dünyada artıyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde bütün Covid-19 vakalarının yüzde 17’si, İngiltere’de yüzde 20’si Eris varyantına bağlı. Türkiye’de de onlara yakın oranda bu son vakaların arttığı dönemde bir oran olduğunu tahmin etmek zor değil.” şeklinde konuştu.

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT

iz6-e7namkukl-kyx4sy3a.webp

Ceyhan, Eris varyantının daha hızlı bulaştığını ancak daha ağır bir hastalık yapmadığını ifade etti. Özellikle 65 yaşın üzerindeki insanlar, kronik organ rahatsızlığı olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananların risk altında olduğunu belirtti. Bu grupların koruyucu önlemler alması gerektiğini vurguladı.

BULAŞMA RİSKİ ARTIYOR

650443bc50acca249c57c43d.jpg

Hastalığın artış nedenlerine de değinen Prof. Dr. Ceyhan, okulların açılmasıyla birlikte insanların kapalı ortamlarda kalabalıklar oluşturduğunu ve bu durumun bulaşma riskini artırdığını ifade etti. Devletin risk grubundaki insanlar için aşı temin etmesi gerektiğini belirten Ceyhan, RNA aşılarının etkin olduğunu hatırlattı.

Ayrıca, yurtdışından gelen turistlerin hastalık belirtisi gösterenlere test yapılması gerektiğini ve test sonuçları pozitif çıkarsa varyant analizi yapılması gerektiğini söyledi. Okullarda da önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Ceyhan, dezenfektan taşımanın yanı sıra ortak temas alanlarının düzenli olarak temizlenmesinin önemine dikkat çekti.

"PANDEMİ DEVAM EDEBİLİR"

Son olarak, Prof. Dr. Ceyhan, bireysel önlemlerin önemini vurgulayarak, riskli grupların özellikle dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, her gelişen varyantın hafif seyretmeyebileceğini ve daha ağır seyreden bir varyantın ortaya çıkabileceğini hatırlattı. Bu nedenle aşı yaparak ve hasta olan insanları izole ederek virüsün yayılmasını engellemenin kritik olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ceyhan, "Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN