Türkiye’de her yerde yetişiyor gören pırasa zannediyor! Adı duyan şaştı kaldı! Fransa’da ‘Hayat İksiri’ deniyor

Türkiye’de her yerde yetişiyor gören pırasa zannediyor! Adı duyan şaştı kaldı! Fransa’da ‘Hayat İksiri’ deniyor

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişen bu bitki görüntüsüyle pırasayı andırıyor. Adını duyan ise şaşıp kalıyor. Görüntü pırasa ama nane türünden geliyor. Türkiye'de yetişmesi de kullanımı da oldukça yaygındır. İşte limon otunun faydaları…

Türkiye'de yaygın olarak kullanılan limon otu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otu stres ve balgam giderici özelliğinin yanı sıra Kalp hastalıklarına da iyi geldiğini açıkladı. Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen ve nane türü olarak bilinen limon otu, oğul otu olarak da biliniyor. Ballıbabagiller familyasından gelen bir bitki türü olarak karşımıza çıkan limon otu Akdeniz ve Avrupa bölgesinde yetişen iki ve çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İşte limon otunun faydaları…

TÜRKİYE’DE YETİŞİYOR

Türkiye'nin kıyı kesimlerinde yetişen limon otu ülkemizde Melissa otu olarak da biliniyor. Akdeniz ülkeleri ve Güney Alpler’de yaygın bir şekilde yetişen limon otu officinalis limon kokulu olup tedavi ve diğer amaçlarla kullanılmaktadır. Yunan mitolojisinde sıklıkla yer alan Melissa otu akrep ve örümcek sokmalarında kullanılan bir bitki türü olarak biliniyor. Bitkinin yapraklarından hazırlanan solüsyonun potasyum nitratla birlikte mantar zehirlenmelerine karşı da panzehir olarak kullanıldığını belirten Karabulut, şiddetli karın ağrısında da şurup şeklinde kullanılabildiğini belirtti.

limon-otu.jpg

Nefes darlığı ile birlikte ülser tedavisinde de kullanılan limon otu stres kaynaklı hastalıklara da iyi gelmektedir. İbni Sina’nın bile tariflerinde yer alan limon otunun faydalarını anlatan Karabulut, “Beyindeki tıkanıklığı ve nefes darlığını giderdiği, kalbi ferahlattığı ve ağız kokusuna olumlu etki ettiğini de not edelim” dedi.

FRANSIZLARIN “HAYAT İKSİRİ”

7. yüzyılda pasta kullanılmaya başlayan limon otu İspanyolların tanıması ile birlikte birçok farklı kültüre de entegre oldu. Avrupa'ya yayılması ile birlikte limon otunun Fransız literatürüne girdiğini ifade eden Kara Bulut, Fransızların bu bitkiye “Hayat İksiri” adı verdiğini söyledi.

limon-otu-iksiri.jpg

Türkiye'de halk arasında pek çok farklı isimle anılan limon otu, limon nanesi, limon otu, tatramba, temre otu isimleriyle biliniyor. Limon otunun yaprakları solüsyon şeklinde tüketilebildiği gibi yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkileri nedeniyle tüketilmektedir.

TÜRKİYE'DE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Türkiye'nin pek çok farklı bölgesinde yetişen limon otunun farklı hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten Karabulut, sözleri dile getirdi:

“Sakarya yöresinde halk hekimliğinde, depresyon ve migren tedavisinde, Kırklareli yöresinde ise astım, kalp rahatsızlıkları, diyabet, bronşit ve kanser tedavisinde kullanılıyor. Balıkesir, İzmir, Denizli, Uşak ve Kütahya illerinde mide rahatsızlığı, kalp ve damar hastalıkları, astım, karaciğer rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar, hafıza kaybı, uyku verici, sinir sistemini yatıştırıcı, zihin açıcı, kalbi takviye edici, kalp damarlarını açıcı, kanı temizleyici, şeker hastalığı, farenjit, ağrılara (baş, diş, kulak) ve kulak çınlamasına karşı kullanıldığı kayıtlıdır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN