Türkiye'den 2,5 yıl gecikmeli operasyon: Interpol ve FBI'ın kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronuna vatandaşlık

Türkiye'den 2,5 yıl gecikmeli operasyon: Interpol ve FBI'ın kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronuna vatandaşlık

Interpol'ün kırmızı bültenle ve FBI'ın 5 milyon dolar ödülle aradığı uyuşturucu baronu Maximilian Rivkin, Türkiye'nin yüz tanıma ve parmak izi sistemlerini atlatarak vatandaşlık aldı. Ali Yerlikaya'nın içişleri bakanlığı döneminde vatandaşlık alan Rivkin, 4 hafta sonra operasyonla yakalandı.

Uyuşturucu ticaretinin uluslararası yüzü ve aranan suçlu Maximilian Rivkin, Türkiye'nin güvenlik ağını geçmeyi başararak vatandaşlık elde etti. Interpol ve FBI'ın 2,5 yıldır peşinde olduğu Rivkin, Türkiye'de Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanı olduğu dönemde, sahte kimlikle vatandaşlık kazandı.

Rivkin, sahte Bulgaristan pasaportu ve Nikolaj Ankov ismiyle Türkiye'ye vatandaşlık başvurusu yaptı. Interpol'ün veri tabanında parmak izleri olmasına rağmen, Türkiye'nin yüz tanıma ve parmak izi sistemleri tarafından tespit edilemedi.

5d5d5d5d555.jpg

BirGün yazarı Timur Soykan'a göre, Rivkin 2023 yılında Cem Cansu adı altında Türk vatandaşlığına kabul edildi. Bu süreçte, İsveç ve ABD'nin kırmızı bültenle aradığı, FBI tarafından ödül konulan bir suçlu için Türkiye'nin güvenlik protokolleri yetersiz kaldı.

İSTANBUL MERKEZLİ UYUŞTURUCU İMPARATORLUĞU

Rivkin, İstanbul'da bir oteli çete merkezine çevirerek, dünyanın dört bir yanına uyuşturucu dağıtımı yaptı. FBI ve Avustralya Federal Polisi'nin hedefindeki Komançero Çetesi'nin liderlerinden biri olan Rivkin, Türkiye'de rahatça hareket edebiliyordu.

VATANDAŞLIKTAN İKİ AY SONRA YAKALANDI

Rivkin'in vatandaşlık almasının ardından yalnızca iki ay sonra yapılan polis operasyonu ile yakalanması, Türkiye'nin güvenlik sistemlerinin eksikliklerini gözler önüne serdi. Vatandaşlık başvurusu sırasında yapılan incelemeler, uluslararası aranan bir suçlunun tespit edilmesi için yeterli olmadı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın görevde olduğu dönemde yapılan operasyonla Rivkin ve çete üyeleri yakalandı. El konulan milyarlık mal varlığı, çetenin Türkiye'deki faaliyetlerinin büyüklüğünü ortaya koydu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN