Geçtiğimiz günlerde Marmaris'te meydana gelen, 1 kişinin hayatını kaybetmesine ve 69 kişinin yaralanmasına neden olan 5,8 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki sismik hareketliliği bir kez daha gündeme getirdi. Yaşanan sarsıntının ardından, Türkiye'nin önde gelen sismologlarından Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından Ege sahillerinin deprem potansiyeline ilişkin önemli bir değerlendirmede bulundu.
Türkiye bu sabah 5,8'le sarsıldı 1 kişi öldü! Ünlü deprem bilimci uyardı: Maalesef tehlike büyüyor
"8-9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM TEHLİKESİ VAR MI?"
Prof. Dr. Bektaş, "EGE SAHİLLERİNİN 8-9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM TEHLİKESİ VAR MI?" başlığıyla yaptığı paylaşımda, bu soruya çarpıcı bir yanıt verdi: "Teorik olarak evet. Ancak henüz değil."
DEV DEPREMLERİN KAYNAĞI: HELEN DALMA-BATMA KUŞAĞI
Bu büyüklükteki bir deprem enerjisinin oluşabileceği kaynağa dikkat çeken Bektaş, şunları kaydetti: "Bu büyüklükteki deprem enerjisini ancak Girit-Rodos güneyindeki levha sınırı fayı (Helen dalma-batma kuşağı) oluşturabilir."
Ünlü sismolog, bu bölgenin yıkıcı deprem potansiyelini desteklemek amacıyla tarihi verilere de atıfta bulundu. Bektaş, "365 ve 1303 yıllarında Girit-Rodos çevresinde" meydana gelen büyük tarihi depremlerin, Helen dalma-batma kuşağının geçmişte de benzer büyüklükte sarsıntılara neden olduğunu gösterdiğini belirtti.

