Ukrayna'dan çarpıcı iddia: Türkiye Rus gemisine el koydu

Ukrayna'dan çarpıcı iddia: Türkiye Rus gemisine el koydu

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Türkiye'nin, Ukrayna'nın tahıl taşıdığını öne sürdüğü Rus bandıralı Zhibek Zholy yük gemisine el koyduğunu iddia ederek "Gemi şu anda limanın girişinde duruyor, Gemiye Türkiye gümrük yetkilileri tarafından alıkonuldu" diye konuştu.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Türkiye'nin, Rus bandıralı Zhibek Zholy yük gemisine el koyduğunu iddia etti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, cuma günü Türkiye'ye yapılan talebin ardından bugün gemiye el konulduğunu öne süren Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, geminin geleceğine pazartesi günü karar verileceğini söyledi.

Ukrayna'da yayın yapan bir televizyon kanalına konuşan Bodnar, Türkiye'nin gemiyi 'alıkoyduğunu' iddia ederek "Tam işbirliğimiz var. Gemi şu anda limanın girişinde duruyor, gemiye Türkiye gümrük yetkilileri tarafından alıkonuldu" diye konuştu.

Bölgedeki Reuters muhabirleri ise gemide ve etrafında pazar günü bir hareketlilik görmediklerini kaydetti.

22 HAZİRAN'DA NOVOROSSİSK'TEN DEMİR ALDI

Gemi, 22 Haziran'da Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti olan Novorossisk'ten demir aldıktan sonra Azak Denizi'nde vericilerini kapattı; ancak BBC'ye göre gemi önce Ukrayna'nın güneyindeki Zaporizhzhia bölgesinde Azak Denizi kıyısında bulunan Berdyansk limanına ve oradan Türkiye'ye gitti.

Geminin kentten ayrılışı, Rusya'nın işgal altındaki Zaporizhzhia bölgesine atadığı vali Yevhen Balytskyi tarafından Telegram üzerinden duyurulmuştu. Balytskyi 7 bin ton tahılın "dost ülkelere" doğru yola çıktığını açıkladıktan sonra, limanın etrafındaki deniz mayınlarının temizlendiğini ilan etmiş ve "geminin güvenliğinin Rusya'nın Karadeniz Donanması tarafından sağlanacağını" belirtmişti.

Balytskyi daha sonra paylaşımını değiştirerek geminin taşıdığı yük ve gideceği ülkeye dair referansları sildi. Rus yetkililer geminin donanma eşliğinde kentten ayrılış videosunu Telegram aracılığıyla paylaştı. BBC'nin haberine göre; Telegram'da yayınlanan videodaki görüntüler de Berdyansk limanının uydu fotoğraflarıyla uyuştuğu kaydedildi. Videodaki hava durumu ve limandaki gölgeler, görüntülerin 28 Haziran'da çekildiğini gözler önüne serdi. Videoda geminin bazı özellikleri ve adı bulanıklaştırılmıştı.

Telegram'da paylaşılan görüntüler ve Ukraynalı denizcilik uzmanlarının tanıklıklarıyla hareket eden BBC, Berdyansk'tan ayrılan gemi ile Türkiye açıklarında bekleyen geminin aynı gemi olduğunu öne sürdü.

KREMLİN İDDİALARI REDDETTİ

Reuters'a konuşan geminin sahibi olan Kazakistan merkezli KTZ Express şirketi, geminin Rus bir şirket tarafından kiralandığını söyledi. Şirket ise taraflarla görüşme halinde olduklarını belirterek ve uluslararası yaptırımlara uyacaklarını açıkladı.

Kiev bir süredir Rusya'yı Ukrayna tahıllarını çalmak ve Ukrayna limanlarını ablukaya almakla suçlarken Rusya bu iddiaları reddediyor.

Kremlin bu gemiyle, kontrollerindeki bir bölgeden normal bir ihracat yapıldığını savundu. Kiev ise adli inceleme ile bu tahılların çalınmış olduğunun kanıtlanabileceğini öne sürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN