Uzman açıklaması: İstanbul büyük depremden korunuyor mu? San Andreas Fay Hattı ışık tutuyor

Uzman açıklaması: İstanbul büyük depremden korunuyor mu? San Andreas Fay Hattı ışık tutuyor

Prof. Dr. Osman Bektaş açıkladı: İstanbul büyük depremden korunuyor mu? San Andreas Fay Hattı, ülkemizde bulunan Kuzey Anadolu Fay Hattı'na da ışık tutuyor...

Ünlü yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'un 7'nin üzerinde bir deprem yaşamasının muhtemel olmadığını iddia ederek tartışma başlattı. Bektaş, bu iddiasını desteklemek için San Andreas Fay Hattı'nı örnek göstererek dikkat çekici bir görsel paylaştı.

Bektaş'a göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Marmara Denizi'ndeki merkezi bölgesi, bir "sürünme bölgesi" (creep zone) görevi görerek büyük bir kırılmanın ve dolayısıyla büyük bir depremin yaşanmasını engelliyor. "Sürünme bölgesi", fay hattının iki tarafının yavaş ve sürekli bir şekilde kaydığı, gerilimin birikip büyük bir deprem olarak aniden boşalmadığı alanları ifade ediyor.

TARİHSEL DEPREMLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

whatsapp-image-2025-02-08-at-08-36-33.jpeg

Prof. Dr. Bektaş, önemli bir noktaya dikkat çekiyor: 1912'deki 7,4 büyüklüğündeki Mürefte depremi İstanbul'un batısında durmuştu. Ayrıca, 1999'daki 7,6 büyüklüğündeki İzmit depremi ise İstanbul'un doğusunda başlamıştı. Bektaş'a göre bu iki olayın da sebebi, Marmara'daki bu merkezi sürünme bölgesi.

Bektaş'ın paylaştığı görselde, bu depremlerin ve diğer önemli sismik olayların Marmara Denizi çevresindeki coğrafi konumları gösteriliyor. Haritada, bölgedeki geçmiş depremlere de işaret ediliyor.

SAN ANDREAS FAYI

san-andreas.webp

Bektaş, benzer bir durumun San Andreas Fay Hattı sisteminde de yaşandığını belirtiyor. Özellikle, M>7 1857 Fort Tejon ve 1906 San Francisco depremlerinin, San Andreas Fay Hattı sistemindeki merkezi sürünme segmentinin uçlarında başlatıldığını veya sonlandırıldığını ve durumların benzerliğine işaret ediyor.

Büyük bir deprem yerine, Bektaş'a göre Marmara sürünme bölgesi, gelecekte orta büyüklükte depremler üretebilir. Bektaş bu duruma örnek olarak, 2011, 2012, 2019 yıllarında meydana gelen 5'in üzerindeki depremler ile 1963'teki 6,4 büyüklüğündeki Adalar depremini gösteriyor.

Bektaş'ın açıklamaları, İstanbul'da 7,2'nin üzerinde deprem bekleyen bazı uzmanların görüşleriyle çelişiyor. San Andreas Fay Hattı'nı model olarak kullanan bu analiz, İstanbul'un sismik geleceği için daha iyimser bir tablo çiziyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN