Uzmanlardan dikkatli olun uyarısı: Bu havalarda taşa çekiçle vursanız bile yangın çıkar

Uzmanlardan dikkatli olun uyarısı: Bu havalarda taşa çekiçle vursanız bile yangın çıkar

Türkiye genelinde etkisini artıran sıcak hava dalgası, orman yangını riskini kritik seviyelere taşıdı. Uzmanlar, en ufak kıvılcımın bile büyük felaketlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin geniş bir bölümünü etkisi altına alacak aşırı sıcaklara karşı kritik bir uyarıda bulundu. Özellikle orman yangınları açısından büyük risk taşıyan bu döneme dikkat çeken Tolunay, küçük bir kıvılcımın bile büyük felaketlere yol açabileceğini vurguladı.

Tolunay, 6-9 Temmuz tarihleri arasında Marmara, Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağına işaret etti. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Önümüzdeki günlerde Marmara, Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da aşırı sıcaklar hâkim. Orman yangını çıkmaması için dikkatli olalım. Bu havalarda taşa çekiçle vursanız dahi yangın çıkar” ifadelerini kullandı.

hava-durumu

Uzmanlara göre, sıcaklık artışıyla birlikte toprağın ve bitki örtüsünün kuruması, orman yangınlarının yayılma hızını ve tahribat gücünü ciddi şekilde artırıyor. En küçük ihmallerin bile büyük yangınlara yol açabileceği böyle bir dönemde, ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, anız yakımından kaçınılması ve cam-kırık gibi parlayıcı maddelerin çevrede bırakılmaması hayati önem taşıyor.

Tolunay'ın uyarısı, özellikle yaz aylarında art arda yaşanan orman yangınlarıyla mücadele eden Türkiye için bir kez daha dikkatlerin alınması gereken önlemlere çevrilmesine neden oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN