Vakıf üniversitelerine talep düştü: Kontenjanlar boş kaldı

Vakıf üniversitelerine talep düştü: Kontenjanlar boş kaldı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre devlet üniversiteleri yüzde yüze yakın doluluğa ulaşırken, vakıf üniversitelerinde 35 binden fazla kontenjan boş kaldı.

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitelerin doluluk oranları netleşti. Devlet üniversitelerinde kontenjanlar neredeyse tamamen dolarken, vakıf üniversitelerindeki doluluk oranı yaklaşık yüzde 80 seviyesinde kaldı.

Açıklanan verilere göre vakıf üniversitelerine ayrılan toplam 176 bin 80 kontenjanın 35 bin 706'sı öğrenciler tarafından tercih edilmedi. Bazı vakıf üniversitelerinde yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik, lojistik yönetimi, psikoloji ve diş hekimliği gibi bölümlerin hiç tercih edilmediği ya da kontenjanlarının yalnızca birkaç kişiyle sınırlı kaldığı görüldü.

"MALİYET BELİRSİZLİĞİ VE İSTİHDAM KAYGISI ETKİLİ OLDU"

NTV'nin haberine göre sonuçları değerlendiren Eğitim Uzmanı Ayhan Korkmaz, vakıf üniversitelerinde yaşanan boşluğun temel nedenleri olarak artan eğitim ücretlerindeki belirsizlikleri ve mezuniyet sonrası istihdam kaygılarını işaret etti. Korkmaz, ailelerin öngörülebilir maliyetler nedeniyle garanti görülen alanlara yöneldiğini ve yüksek kontenjan arzının sistemi zorladığını belirtti.

DEVLET VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ARASINDAKİ PUAN FARKI AÇILDI

Yerleştirme sonuçları, devlet ile vakıf üniversiteleri arasındaki taban ve tavan puan makasının da genişlediğini ortaya koydu. Örneğin; ODTÜ Psikoloji Bölümü’ne en yüksek puanla yerleşen aday 545 puan alırken, İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinin psikoloji bölümüne son sıradan giren adayın puanı 149 olarak kayıtlara geçti. Benzer puan farklılıklarının birçok farklı lisans programında da tekrarlandığı görüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN