Yabancı uyruklular Türkiye'nin incisi ilimizden kaçıyor! Suriyelilerin ardından akın akın gelmişlerdi

Yabancı uyruklular Türkiye'nin incisi ilimizden kaçıyor! Suriyelilerin ardından akın akın gelmişlerdi

Bir dönem akın akın geldikleri, Türkiye’nin incisi olan ilimizden resmen kaçıyorlar. Suriyelilerin ardından akın eden yabancı uyruklular bu kez terk etmeye başladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ülkemizde yabancı uyruklu insan sayısı bilindiği üzere oldukça fazla. Lakin son zamanlarda birçok yabancı uyruklu ülkeye gelmeyi değil ülkeyi terk etmeyi seçiyor. Özellikle de ikamet izni olan yabancı uyruklu insanlardan 17 bini son 4 ayda o ilimizi terk etti. Öte yandan bu senenin başından bu yana şehri terk edenlerin oranı yüzde 16’ya çıktı.

HAYAT PAHALILIĞI ONLARI DA ETKİLEDİ

Hayat pahalılığı, Türk vatandaşlarının yanı sıra Rusları ve birçok yabancı uyruklu insanı yormaya başladı. Özellikle de Antalya’da yabancı uyruklu sayısı her geçen gün azalmaya başladı. Öyle ki son 4 ayda ikamet izni olup da şehri terk eden yabancı sayısı 17 bini geçti. Bununla beraber yabancıya konut satışlarındaki oranlarda yüzde 29,23 azaldı.

Özellikle de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ülkemize gelmeyi tercih eden birçok yabancı, ülkelerine geri dönmek için harekete geçti. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte başta Antalya olmak üzere Türkiye’de yaşamaya başlayan binlerce Rus ve Ukrayna vatandaşı Antalya ve ilçelerinde kiraların yükselmesine neden olmuştu. Lakin ülkemizde enflasyonun her geçen gün artması, buna bağlı olarak hayat pahalılığı, kiralardaki fahiş fiyatlar gibi nedenlerden dolayı vatandaşlar edinme bedeli 450 bin dolara kadar yükseldi. Bu durum ise Antalya’daki yabancı sayısında azalmaya neden oldu.

yeni-proje-1-002.jpg

Antalya Göç İdaresi Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, bu yılın 22 Haziran’ında 148 bin 597 kişi ikamet iznine sahip iken, yine bu yılın 26 Ekim’inde ise bu sayı 131 bin 659 olarak kaydedildi. Bu verilere göre ise yalnızca dört ay içinde 17 bin yabancı Antalya’yı terk etti. Yılbaşından bu yana ayrılan kişi sayısı ise 25 bine çıktı.

TERSİNE GÖÇ ARTMAYA BAŞLADI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, yabancı uyruklu insanların sayısındaki düşüşün temel nedeninin ev fiyatları olduğunu söyledi. Öte yandan vatandaşlık bedelinin yükselmesi, ikamet izninin zorlaşması gibi nedenlerin de olduğunu ifade eden Bahar, sözlerine söyle devam etti:

“Kiralardaki artış, Antalya’da yaşayan yabancılar için önemli bir sorun haline geldi. Antalya’da kiralar son yıllarda Türkiye ortalamasının üzerinde arttı. Yerleşik yabancılar için temel ihtiyaçların maliyeti yükseldi, bu da tersine göç için bir sebep oldu.” Bütün bu faktörlerin bir araya gelmesinin, Antalya’da yerleşik yabancıların sayısında bir azalmaya yol açtığını ifade eden Bahar, şunları kaydetti: “Antalya’da yabancı sermayeli şirket sayısında da düşüş var. Antalya, 2022 yılı Mart ayı sonrasında aşırı göç aldı. Bu yıl 5 aylık dönemde açılan 266 yabancı şirket sayısı, geçen yıla göre düşük kalsa da, beklenenin üzerinde. Geçen yıl yabancı şirket sayılarındaki aşırı artışın temel sebebinin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yılın 9 ayında yabancıya yönelik konut satışı 10 bin 372 adet iken geçen yılın aynı döneminde bu sayı 14 bin 656 adetti. Geçen yıla göre yüzde 29,23 azalış var. Savaşın etkisi, yabancı konut satışları içinde geçerli. Antalya’da yerleşik yabancıların sayısındaki azalma, bir dizi faktörün sonucu. Ancak Antalya hâlâ uluslararası bir cazibe merkezi olarak varlığını sürdürmektedir.”

yeni-proje-001.jpg

RUSYA, SAYILARIN AZALMASINDA ETKİLİ BİR FAKTÖR

Rus vatandaşları, Antalya’da yoğun olarak Konyaaltı bölgesinde yaşıyor. Bu kapsamda Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Rusların sayısının azalmasını Rusya Federasyonu’nun savaş nedeniyle aldığı bazı kararların da etkili olduğunu söylüyor. Buna göre Rusya’nın savaştan dolayı vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı vermesi, askerlik çağındaki erkeklerin ülkelerine geri dönmesini istemesi gibi nedenler sıralayan Esen, Konyaaltı ilçesinde geçen bahar döneminde 32 bin yabancının oturum izni aldığını, 15- 17 bin civarında da vatandaşlık alanlar olmak üzere ve turist amaçlı olmak üzere toplam 52 bin yabancının yaşadığını söyledi.

PARA TRANSFERİ DE NEDENLER ARASINDA YER ALIYOR

Esen, konuya ilişkin olarak “Bana göre yabancıların azalması, Rusya Federasyonu’nun vatandaşlarına ülkeden çıkış yasağı koyması ve para transferini zorlaştırmasından. Bunun yanında ülkelerine dönmeyen askerlik çağındaki erkeklerin cezai müeyyidelerin ağır olması da etkili oldu” dedi.

GÖÇÜN AZALMASIYLA FİYATLAR GERÇEĞE DÖNDÜ

Antalya emlakçılar, Oto Galerici ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, göç furyasının durmasıyla fiyatlarda da değişikliklerin olduğunu söyledi. Antalya’da yüksek kira ve konut satışındaki ‘balon’un patladığını ifade eden Çağlar, “Savaşın başladığı dönemdeki gibi aşırı göç yok. Artık gelmiyorlar. Gelişler ağırlaştı. Konut kira ve satışları gerçek rakamlara dönmeye başladı. Rus vatandaşlarının ağırlıklı yaşadığı Konyaaltı ilçesinde savaşla birlikte yaklaşık 25 bin liraya çıkan kiralar şu anda 17 bin lira civarında” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN